Latvijas Nacionālajā baletā gaidāma britu horeogrāfa Keneta Tindala baleta «Kazanova» pirmizrāde

Latvijas Nacionālais balets 2. novembrī aicina uz baleta "Kazanova" pirmizrādi. Šo darbu, kurā var iepazīt 18. gadsimta slavenā mīlētāja, dzīves baudītāja un erudīta Džakomo Kazanovas dzīvi visā tās krāšņumā un daudzveidībā, ir radījuši horeogrāfs Kenets Tindals (Kenneth Tindall), dramaturgs Īans Kellijs (Ian Kelly), komponists Kerijs Mazijs (Kerry Muzzey), scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Kristofers Orams (Christopher Oram). Jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, pavēstīja baletā.

Titullomu jauniestudējumā atveidos Antons Freimans vai Filips Fedulovs. Lomās: Jūlija Brauere, Annija Kopštāle, Elza Leimane, Jolanta Lubēja, Alise Prudāne-Spridzāne, Sabīne Strokša, Laine Paiķe, Emma Lagūna, Raimonds Martinovs, Viktors Seiko un citi.

Baleta "Kazanova" pasaules pirmizrāde notika 2017. gada martā britu kompānijā "Northern Ballet", un Latvijas Nacionālais balets ir ceturtā kompānija, kurā iestudēts šis neoklasiskais darbs, bet jau tuvā nākotnē gaidāmi vēl citi uzvedumi.

"Stāsts par Kazanovu ir intriģējošs pats par sevi.

Vienmēr esmu meklējis svaigus pilna apjoma baletus, kas diemžēl ir retums, salīdzinot ar viencēlieniem. Kad uzzināju, ka Anglijā nesen iestudēts šāds darbs, nekavējoties uzsāku sarunas ar aģenti, un tās izrādījās veiksmīgas. Arī britu baleta kritiķis, kurš ļoti labi pazīst mūsu trupu, ieteica "Kazanovu" kā vispiemērotāko izvēli," saka Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

"Kazanovas tēlā ir viss, kas piesaista klasiskajam baletam, vienlaikus ļaujot veidot plašus kordebaleta numurus un Venēcijas maskarādes. Stāstam īpaši pieķēros, kad izpētīju Kazanovu un 18. gadsimtu tuvāk. Iepriekš zināju tikai par viņa seksuālo slavu, bet biju pārsteigts atklāt, ka viņš bija ģēnijs, kas runāja septiņās valodās, tulkojis "Iliādu", uzsācis pirmo valsts loteriju un sarunājies ar sava laika izcilākajiem prātiem. Aptvēru, ka viņā ir daudz vairāk, nekā mēs parasti apzināmies. Baletā ir ārkārtīgi būtiski piedāvāt jaunus stāstus. Bet, ja esi atklājis tēmu, par ko cilvēkiem nav zināšanu, vari likt skatītājiem domāt," saka horeogrāfs Kenets Tindals – viens no savas paaudzes spožākajiem britu horeogrāfiem, kas radījis vairāk nekā 30 darbu, guvis kritiķu un skatītāju atzinību, kā arī saņēmis nozīmīgas nominācijas. 

Baleta libretu horeogrāfs veidojis kopā ar britu rakstnieku, dramaturgu un aktieri Īanu Kelliju. Viņa 2009. gadā izdotā biogrāfija "Kazanova" tulkota vairāk nekā divdesmit valodās, tostarp arī latviešu. Baleta mūzikas autors – amerikāņu komponists Kerijs Mazijs – ir filmu un mūsdienu klasiskās mūzikas komponists, kura skaņdarbus var dzirdēt gan uz skatuvēm, gan no lielajiem un televīzijas ekrāniem. 

Sarunas pirms pirmizrādes par baletu "Kazanova" notiks Jaunajā zālē 28. oktobrī 18.30. Pasākumā piedalīsies horeogrāfs Kenets Tindals, gaidāmi dejas priekšnesumi un operas vēsturnieka Mikus Čežes audiovizuāla lekcija "Ķermeņu spēles".

Baleta "Kazanova" izrādes šosezon notiks arī 3. un 16. novembrī, 4. un 12. decembrī, 27. februārī, 21.martā, 17. aprīlī un 13. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti