Skroderdienas pilnā sparā. Teātra notikumu apskats

Ir jūnijs un teātra sezonas beigas, kas Latvijas Nacionālajā teātrī jau tradicionāli saistās ar "Skroderdienām Silmačos". Kā teātra raidierakstā trāpīgi secināja Antonijas lomas atveidotāja Dita Lūriņa, "Skroderdienās" ir visi žanri – komēdija, delartiskā komēdija, melodrāma, traģēdija – viss kopā.

Skroderdienas pilnā sparā. Teātra notikumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Skroderdienas" ik pa brīdim iestudē arī dažādu projektu ietvaros, ļaujot saspēlēties aktieriem, kam ikdienā tas nav iespējams, tomēr reizēm gadās pārliecināties, ka nemaz tik viegli šo lugu iedzīvināt nav, lai arī daļa skatītāju to zina no galvas un varētu pateikt priekšā, ja kāds aktieris saminstinātos. Visi zina, ka Rūdis un Kārlēns pīpē "Ņezabudku", un visi tik un tā priecīgi tajā vietā smejas. Vai nav jauki?

"Skroderdienas" Nacionālajā teātrī šogad joprojām rāda Indras Rogas iestudējumā, kurā ik pa brīdim ievieš kādu jaunu tēlotāju, bet Ditas Lūriņas Antonija gan ir savā vietā.

Cik zināms, vēl divas sezonas teātris rādīs šo pašu iestudējumu un tad, visticamāk, veidos jaunu.

Šajā sezonā Nacionālā teātra  "Skroderdienas" vēl rāda ceturtdien, piektdien un sestdien divreiz, pa kādai biļetei, lielākoties gan otrajā balkonā, vēl ir noķeramas.

Imanta Strada iestudētās "Skroderdienas Silmačos" savukārt ceļo pa Latvijas estrādēm arī ne pirmo gadu. Kristīnes Nevarauskas, Ģirta Ķestera, Ivo Martinsona, Madaras Melnes-Tomsones un citu aktieru izpildījumā līdz Jāņiem izrādi vēl var redzēt četras reizes – ceturtdien Valmierā, piektdien Saulkrastos, sestdien Talsos un svētdien Siguldā.

"Skroderdienas", kā katru gadu, iespējams noskatīties arī televīzijā – Latvijas TV arī diezgan tradicionāli rāda 1986. gada ierakstu no Druvienas, kurā, kā zināms, vecenes spēlē divos sastāvos, savukārt TV3 programmā ir 2023. gada ieraksts, kas, cik saprotams, ir veikts Imanta Strada iestudējumā.

Ropažu parkā 23. jūnijā bez maksas savas "Skroderdienas" rādīs Ogres teātris.  

Pirmsjāņu noskaņās pa Latviju ceļo arī cita aktieru kompānija ar Jāņu koncertuzvedumu "Meklē mani papardēs". Arī šajā projektā iesaistīts Imants Strads, kurš kopā ar Ivo Martinsonu ir izrādes režisori. Zināms, ka sižeta pamatā ir Annas Brigaderes lugas "Sievu kari ar Belcebulu" motīvi. Iestudējumā solītas daudzas populāras Ivara Vīgnera dziesmas no filmām un teātra izrādēm, veltot izrādi komponista 85. dzimšanas dienai.

Tie, kuri, līdzīgi man, uz estrādēm nedosies, izrādi varēs vērot tiešraidē no Ludzas 24. jūnija vakarā TV3, bet klātienē – Dobelē jau ceturtdien, kā arī Rojā, Ikšķilē, Saldū. Izrādē piedalās arī mūziķu ansamblis Emīla Zilberta vadībā.

Imanta Strada enerģija ir neizsmeļama, jo viņš pamanās katru gadu pirms Jāņiem iestudēt arī izrādi Strenču estrādē ar vairāk vai mazāk vietējiem spēkiem no Strenčiem, Valmieras un Valkas. Šogad tas ir lieluzvedums "Īsa pamācība mīlēšanā" , ko varēs redzēt 22. jūnijā. Savukārt dienu iepriekš, piektdienas vakarā, Kandavā lieluzvedumu – Jāņa Jaunsudrabiņa "Zvēru dīdītājas" – arī ar vietējiem spēkiem būs sarūpējis režisors Voldemārs Šoriņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti