Gudras sirds aktieris. No Jāņa Kubiļa atvadoties

Izcils varoņlomu un mīlētāju tēlotājs, skatītāju apjūsmots un pielūgts – tāds bija leģendārais Nacionālā teātra aktieris Jānis Kubilis. Teātrī viņš nostrādāja 45 gadus, nospēlēja vairāk nekā 140 lomu.

Pērn Jānis Kubilis nosvinēja 100. jubileju, bet šogad ap vasaras saulgriežu laiku viņa bagātais mūžs noslēdzās. Piektdien, 21. jūnijā, Nacionālajā teātrī būs atvadīšanās no aktiera. Tā notiks teātra Baltajā zālē no pulksten 12.00 līdz 13.00.

Par Jāni Kubili. No aktiera atvadoties
00:00 / 04:29
Lejuplādēt

Joske "Skroderdienās" pašam Jānim Kubilim bija ļoti mīļa un ilgi spēlēta loma. Kā viņš pats stāstīja – esot pārdzīvojis pat četras Zāras.

Zīmīgi, ka tieši saulgriežu un "Skroderdienu" laikā tagad atvadīsimies no viņa – tā saka aktrise Lāsma Kugrēna. Viņas pārdomas pavada liela smeldze, jo ar Jāni Kubili viņi 50 gadu garumā bijuši cieši līdzgaitnieki un labi draugi gan uz skatuves, gan dzīvē: "Man liekas, ka kāds no režisoriem, kas vada cilvēku likteņus, ļauj mums atvadīties no Jāņa Kubiļa tieši saulgriežos, pašā vasaras pilnbriedā, kad daba ir sasniegusi augstāko radīšanas punktu. Jo arī Jāņa Kubiļa mūžs ir bijis tikpat bagāts un pilnskanīgs.

Viņš ir baudījis nedalītu skatītāju un partneru mīlestību. Viņš ir saņēmis apbrīnu un cieņu no dažādu paaudžu kolēģiem.

Mūsu Nacionālajā teātrī šis ir "Silmaču" laiks, kad katru gadu viss kolektīvs kopīgi svin Jāņus, un šogad mēs visi kopā aizlīgosim mūsu lielo Jāni pāri laika upei. Līgo, Jānīt! Līgo! Līgo!"

Aktieris Jānis Kubilis
Aktieris Jānis Kubilis

Jānis Kubilis dēvēts par gudras sirds aktieri, kurš ar vienlīdz lielu atdevi spēlēja gan liriskās un vēsturiskās, gan arī komiskās lomas.

Taču  viņa lomu loma, kuru apvij visvairāk leģendu, par kuru viņš visvairāk dievināts un pielūgts, ir Pablo izrādē "Trešais vārds".

Grāmatas par Jāni Kubili autore Lia Guļevska šo izrādi savulaik skatījusies septiņas reizes un atzīst – par to ir neizsakāmi laimīga un pateicīga: "Viņa Pablo Kasones lugā "Trešais vārds" – to atceras visi, kas to redzējuši, līdz pat šai dienai, lai gan "Trešā vārda" pirmizrāde bija 1958. gadā, pagājušajā gadsimtā. Viņš pats man teica, un es to pilnīgi saprotu, ka cilvēki vēl šodien gāja viņam veikalā klāt un teica paldies par Pablo. Mīlēja viņu, protams, arī par daudzām citām lomām. Brīnišķīgs, brīnišķīgs aktieris, Dieva un cilvēku mīlēts. Sirds sāp, bet gaisma no Jāņa Kubiļa nāca, ir un, es domāju, vēl ilgi nenodzisīs."

Jānis Kubilis un Antra Liedskalniņa izrādē "Trešais vārds" dēvēti arī par zelta pāri.

Viņa personības dziļums, profesionālā meistarība un atdeve vienmēr ļoti fascinējusi Nacionālā teātra aktieri Mārci Maņjakovu:

"Man liekas, ka šāda kalibra aktieru kā Jānis Kubilis šodien nav.

Skatoties ierakstos, ko viņš dara uz skatuves, es absolūti redzu, kā viņš strādā "ar iekšu", ar dvēseli, kā viņš atdodas lomai, jebkurā lomā cenšas atrast dziļumu, meklē, kur var sevi "paplēst" un atvērt vairāk. Un to skatītājs jūt ļoti labi."

Lūk, kā pats Jānis Kubilis vēl pērn viņa 100. jubilejai veltītajā raidījumā, ko veidoja radio "Klasika", raksturoja teātra mākslu: "Teātra māksla – tā neprasa ārēji izģērbties, bet tā prasa izģērbt dvēseli, iekšējo pasauli. Ja tu to vari izģērbt un iedot skatītājam, tad tas ir gandarījums."

Atvadīšanās no Jāņa Kubiļa būs piektdien, 21. jūnijā, Nacionālā teātra Baltajā zālē no pulksten 12.00 līdz 13.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti