Pa ceļam ar Klasiku

Durvis ver jau desmitā "LNSO Vasarnīca"

Pa ceļam ar Klasiku

"Dzimst dziesmas tautā. Dzimst…" Lubānā risināsies Broņislavas Martuževas Dziesmu diena

Dziedātāja Vizma Zvaigzne: Latvijas klausītāji ir ar īpašu dziļumu

Dziedātāja Vizma Zvaigzne: Latvijas klausītāji ir ar īpašu dziļumu

Dziedātāja un brīvmāksliniece Vizma Zvaigzne savu dzīvi vada starp Amsterdamu un Berlīni, tomēr nav aizmirsusi par Latviju – jau trešo gadu augusta otrajā pusē viņa kultūrtelpas DABĀ brīvdabas skatuvē Siguldas novadā, Nurmižos, rīko kamermūzikas koncertciklu "Tuvāk zvaigznēm", kurā uzstājas gan viņas ārzemju kolēģi, gan citi latviešu mūziķi, kas ar vienu kāju ir svešās zemēs. Sarunā "Pa ceļam ar Klasiku" viņa stāsta, ka Latvijas klausītāji ir "īpaši, ar īpašu dziļumu – šis koncertcikls man ir ļoti svarīgs".

Dziedātāja Vizma Zvaigzne savas gaitas ārzemēs uzsāka ap 2015. gadu, kad devās "Erasmus" studijās, – kādu laiku dzīvojusi Berlīnē, bet 2021. gadā absolvējusi Amsterdamas konservatoriju, iegūstot maģistra grādu. Kopš tā laika viņa piedalās dažādos kamermūzikas, operas, kā arī laikmetīgās mūzikas projektos, dzied kamerkoros un dažādu ansambļu sastāvos. 

Ciklu viņa sākusi veidot, jo vēlējusies savus ārzemju kolēģus iepazīstināt ar Latvijas vidi un klausītājiem, kurus viņa uzskata par ļoti īpašiem. 

Vizma Zvaigzne cikla "Tuvāk zvaigznēm" koncertā
Vizma Zvaigzne cikla "Tuvāk zvaigznēm" koncertā

Koncertciklā "Septiņas mīlestības nokrāsas" Vizma kopā ar kolēģiem – kanādiešu kontrtenoru Šonu Heidu un beļģu pianistu Pīteru Bohertu – izpildīs dažādus duetus un ārijas. Nosaukums aizgūts no sengrieķiem, kuriem ir septiņi vārdi, kuri apzīmē septiņas dažādas mīlestības, tai skaitā ģimenisko, pragmatisko un romantisko.

"Koncerts likās atbilstošs, lai tajā integrētu dažādus opermūzikas gabalus, kas aptver visus šos mīlestības veidus – no Monteverdi līdz Filipam Glāsam," stāstīja dziedātāja. Koncertā mecosoprāns sadziedāsies ar kontrtenoru, kas nav bieža parādība šāda veida koncertos. 

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī Matīsa Čudara trio izpildīto mūziku, un noslēguma dienā Vizma Zvaigzne koncertēs kopā ar "Trio Fabel", kura sastāvā ir mūziķi, kuri nāk no Latvijas, bet daļu savas dzīves vada ASV, Vācijā un Šveicē. 

Papildus koncertiem apmeklētājiem bez maksas būs pieejamas dažādas meistardarbnīcas, kas veltītas latviskās identitātes stiprināšanai un kultūras mantojuma saglabāšanai, jo pasākumu vienotā tēma ir "latvietes slavināšana". Gaidāma gan burtiska "latvietes slavināšana", kur ārzemju vīrieši uzteiks latviešu labās īpašības, gan sarunu stunda par stiprajām sievietēm, ko vadīs Linda Mūrniece un Daina Sirmā; plānota arī pētnieces Rasmas Noriņas lekcija ar praktiskiem padomiem par sava dzimtas koka veidošanu. 

Savukārt pašā vakarā varēs iepazīties ar latviešu virtuvi simts gadu gājumā, kā arī nogaršot circeņu zupu.

Kādā  no cikla "Tuvāk zvaigznēm" koncertiem
Kādā no cikla "Tuvāk zvaigznēm" koncertiem

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti