Liepājas teātris atver durvis. Teātra jaunumu apskats

Ekskursijas, tikšanās, izrādes – ļoti blīvs ir šīs nedēļas nogales plāns Atvērtā teātra dienās Liepājā.

Liepājas teātris atver durvis. Teātra jaunumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Jau piektdienas vakarā ir vērts apmeklēt lietuviešu teātra leģendas Eimunta Ņekrošus pēdējo Lietuvā iestudēto izrādi "Kuņas bērni", ar ko Liepājā viesojas Klaipēdas drāmas teātris.

Šī izrāde ir ievērības cienīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, Eimunts Ņekrošus ir teātra leģenda, kura iestudējumus kādu laiku Latvijā neesam redzējuši. Ņekrošus metaforiskā teātra valoda ir īpaša, un, īpaši tad, ja viņa izrādes nav redzētas, ar vismaz vienu paraugu iepazīties noteikti ir vērts. Savukārt tie, kas Ņekrošus izrādes jau iepriekš ir redzējuši, savai kolekcijai var pievienot arī šo, kas iestudēta 2018. gadā. Sauļus Šaltenis īpaši Eimuntam Ņekrošus dramatizēja savu tāda paša nosaukuma romānu, kas aizved mūs uz 18. gadsimta Mazlietuvu, Lietuvas dienvidrietumiem, kas šajā laikā bija pakļauti Prūsijai. Izrādes anotācija sola, ka daudzslāņainajā darbā savijas Lietuvas vēsture ar mītiem, teikām, paražām un māņticībām un Svēto rakstu fragmentiem, un ir skaidrs, ka šādam materiālam Ņekrošus tēlainā domāšana ir ļoti piemērota. Aculiecinieki slavē aktiera Darjus Meškauska darbu galvenajā lomā, scenogrāfa Marjus Ņekrošus un komponista Antana Jasenkas veikumu. Tā kā līdz Liepājai aizbraukt no Rīgas ir daudz vienkāršāk nekā līdz Klaipēdai, turklāt tiek arī solīti titri latviešu un angļu valodā,

ir pavisam daudz iemeslu izšķirties par došanos uz Liepāju.

Taču ne jau šī viesizrāde vien veido Atvērtā teātra dienu programmu. Vairākas ekskursijas gan latviešu, gan angļu valodā ir jau izpārdotas, bet ir iespējams bez maksas tikties gan ar teātra valdes locekli Valteru Sīli sarunā par 118. sezonu, gan režisori Lauru Grozu, kura šobrīd teātrī iestudē izrādi "Annes Frankas dienasgrāmata", tāpat tiek rīkots intriģējošs pasākums, kurā ar savām izrāžu skicēm dalīsies režisors Roberts Dauburs un režisores Elīza Dombrovska un Nellija Spūle, tajās piedalīsies Liepājas teātra aktieri Hugo Puriņš, Agnija Dreimane, Kaspars Gods, Kintija Stūre, Valts Skuja un Madara Kalna. Savukārt dramaturģes Līva Jevdokimova un Inese Tālmane iepazīstinās ar fragmentiem no lugām, kuras tapušas Liepājas teātra dramaturgu rezidences laikā.

“Istabas teātra” sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju veidotā izrāde “Dzīvs”.
“Istabas teātra” sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju veidotā izrāde “Dzīvs”.

Divas reizes Liepājā šajā nedēļas nogalē ir skatāma Jāņa Znotiņa izrāde "Dzīvs", ko savulaik Rīgā rādīja Medicīnas vēstures muzejā. Iestudējums tapis, iedvesmojoties no programmas "Skola 2030" dabaszinību mācību priekšmeta programmas 1.–4. klašu skolēniem un pievēršoties septiņām dzīvu būtņu pazīmēm. Lomās Endīne Bērziņa un Emīls Krūmiņš, izrāde notiks koncertzālē "Lielais dzintars".

Atvērto teātra dienu programmā iekļautas arī divas Liepājas teātra izrādes – bobsleja drāma "Latviešu raķetes" un jauniešiem domātais iestudējums "Mīlestības vārdā".

Liepājas teātra izrāde "Mīlestības vārdā"
Liepājas teātra izrāde "Mīlestības vārdā"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti