Kultūras ziņas

Top filma par LTV darbinieku pieredzēto 1991. gadā

Kultūras ziņas

Andra Eglīša mākslas vēriens ar dabas spēku līdzdalību

"Homo Novus" šogad notiks arī Kuldīgā

Šī ir mana mīļākā diena. Festivāla «Homo Novus» programma kā raibs kaleidoskops

Nedzirdīgo koris, kurš izpilda Bēthovena "Odu priekam", sekošana līdzi putekļu trajektorijām pilsētā, īpaši talanti no Ķengaraga, Ventas krokodils – tik raibu kaleidoskopu šogad veido starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Festivāls šogad norisināsies divdesmito reizi un atklāšanu piedzīvos tieši pēc nedēļas.

Ja tuvākajā laikā manīsiet mākslinieču četrotni – apvienību "Grāfienes" – ar krāsām un otām, gleznojam uzrakstu "Šī ir mana mīļākā diena", tad varat būt droši – kaut kur netālu ir starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus".

"Mēs esam tāds caurviju motīvs šim festivālam, mēs darbosimies visās vietās pilsētā, kur notiks izrādes, un tur uz ēku fasādēm, uz ielām visdažādākajos veidos šis uzraksts taps kā tāds atgādinājums pilsētniekiem, ka šī ir viņu mīļākā diena, ja nu viņi to ir aizmirsuši," stāsta mākslinieču apvienības "Grāfienes" dalībniece Justīne Jasjukeviča.

"Šķita interesanti, ka mēs esam vizuālās mākslinieces, bet šajā gadījumā izvēlamies strādāt ar tekstu un to tiešām kā tādu saukli un atgādinājumu veidot tā vizuāli estētiski un iekļaujot šo tekstu pilsētvidē," atzīmē apvienības dalībniece Marianna Lapiņa.

Festivāla "Homo Novus" mākslinieču – apvienības "Grāfienes" – veidotais uzraksts...
Festivāla "Homo Novus" mākslinieču – apvienības "Grāfienes" – veidotais uzraksts pilsētvidē.

Mākslinieču apvienība "Grāfienes" būs klāt arī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas cirkā, Mežaparka Kokaru zālē, skeitparkā, Ķemeru purva staignājā un visur citur, kur šogad festivāls "Homo Novus" iepazīstinās skatītājus ar pašmāju un ārvalstu mākslinieku jaundarbiem un sadarbības projektiem.

"Man patīk, ka mākslinieki ir nesavtīgi, spēj mijiedarboties, dalīties, ieiet cits cita kontekstā, mēs nesakām, ka viens ir mīļāks, galvenāks vai lielāks, bet ka tiešām notiek šī krusteniskā apputeksnēšanās, sadraudzēšanās, pieņemšana, citam citu izprašana," par festivāla programmu stāsta tā kuratore Santa Remere. "Mums nav viena īpašā un mīļākā bērna. Mēs piedāvājam plašu paleti, kurā katrs var izvēlēties sev to, kas patīk šodien, ko vēlamies vairāk redzēt. Tā ir kā plaša simfonija, kurā katrs, iespējams, seko kaut kādai savai vienai līnijai vai vairākām, vienlaikus dzirdot arī pārējās. Pat ja neizdodas apmeklēt visu."

Festivāla "Homo Novus" programmas kuratores Beka Bergere un Santa Remere.
Festivāla "Homo Novus" programmas kuratores Beka Bergere un Santa Remere.

Uz Kuldīgu no pavisam citas puses festivālā varēs paraudzīties ar režisora Jurģa Spulenieka veidotās audiostāstu pastaigas palīdzību. Viņš skaidro: "Mēs ievācām aptuveni simt kopienas stāstus par dažādām ačgārnībām Kuldīgā, un tādu patiešām netrūkst, kas ir interesanti. Piemēram, mums ir stāsts par mīlas trīsstūri, mums ir stāsts par Ventas krokodilu, mums ir lidojoša cūka, ne tikai lidojošas zivis. [..] Stāstus esam apkopojuši audiogidā. Un otra lieta, mēs ievācām arī bērnu stāstus, kuri arī ir brīnišķīgi, un devām bērniem animācijas meistarklasi, kā rezultātā izveidojām animācijas multenīti, un tās būs divas lietas, ko mēs arī pašvaldībai pēc tam atstāsim."

Festivāla veidotāji jau vairākus gadus domā arī par to, lai teātra pieredze būtu pieejama cilvēkiem ar kustību, redzes vai dzirdes traucējumiem. Kādā no pasākumiem, piemēram, uzstāsies nedzirdīgo koris.

"Īru māksliniece Amanda Kūgana, kas pati nāk no nedzirdīgo ģimenes, bet ir dzirdīga, vada plašu, horeogrāfiski kustīgu performatīvu kori, ko veido nedzirdīgo publika, un viņi svinēs "Odu priekam" savā veidā caur savu valodu, kuru viņi mīl, un šādā veidā daloties arī ar dzirdīgo publiku ar savas kultūras krāšņumu," atklāj festivāla kuratore Santa Remere.

Festivāls atklāšanu piedzīvos 29. augustā un skatītājiem 20 izrādēs būs pieredzams līdz 8. septembrim. Par "Homo Novus" centru šogad izvēlēts kādreizējais veikals "Bergs" Berga bazārā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti