Labrīt

Ukrainā pieaug bez vēsts pazudušo karavīru skaits. Tuvinieki pauž neapmierinātību

Labrīt

Dace Šatrovska: Iespējamu radiācijas risku Latvijā netrūkst arī tuvāk par Ukrainu

''Galms (pa)galmā'' - Rēzijas Kalniņas interpretācijā atdzims Jāņa Lūsēna mūzikls

«Galms (pa)galmā» – Rēzijas Kalniņas režijā atdzims Lūsēna un Zālītes mūzikls «Neglītais pīlēns»

Drīzumā jauniestudējumā atdzims Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikls "Neglītais pīlēns" pēc Hansa Kristiana Andersena darba motīviem. Režisore Rēzija Kalniņa mūziklu veido jaunā interpretācijā ar citu nosaukumu – "Galms (pa)galmā". Tā būs alegorija pieaugušajiem, kas aicinās uz pārdomām par mūsu ikviena attiecībām ar varu, brīvību un atbildību.

Neglītā Pīlēna lomā dublēsies divas jaunās, daudzsološās solistes Luka un Lote Voiska. Bet Marija Naumova, kura pirms vairāk nekā 20 gadiem Liepājas teātra izrādē atveidoja Neglīto Pīlēnu, tagad transformēsies likumsakarīgā ampluā un atveidos Pīļu Māti.

Galms (pa)galmā ir pašpasludināta vara kādā provincē, kuras iedzīvotāji nav redzējuši "tālāk par savu knābi". Te valda bezierunu pakļaušanās, izkalpošanās un bailes, ir apslāpēta vēlme pacelties spārnos un izlauzties, jo visiem ir iestāstīts, ka viņi ir putni, kas nelido. Un tad šajā pagalmā ienāk kāds citādais, sākumā izsmiets un nepieņemts, kuram piemīt spēja parādīt citiem, ka ir iespējams pretoties un atraisīt spārnus lidojumam. Tāds ir jaunās interpretācijas sižetiskais kodols, un režisore Rēzija Kalniņa caur to pievēršas virknei aktuālu jautājumu. "Kas ir brīvība? Kas ir būris? Kas ir cietums? Kas ir pagalms? Kas ir galms? Šī ir tāda alegoriska pasaka pieaugušajiem par to, kas notiek ar mums pašiem un par to, kas notiek mūsu valstī," stāsta režisore.

"Jo, manuprāt, pasaule kopumā ir nonākusi mīlestības krīzē. Tāpēc par to ir jārunā, nevis jāstāsta kaut kādas cukurotas popkornīgas kokakolas pasakas, bet jāuzdod jautājumi, lai mēs varam ieraudzīt, kas notiek."

Mūzikls "Galms (pa)galmā"
Mūzikls "Galms (pa)galmā"

Ļaunā Seska ādā mūziklā iejutīsies dziedātājs Atis Zviedris, viņš mūziklu raksturo kā ļoti spilgtu vēstījumu par cilvēka grūti izprotamo dabu, par cilvēcību un necilvēcību, ar kuru saskaroties, kāds spēj kļūt stiprāks, kāds cits gluži pretēji – salūst:

"Galvenais vēstījums – cilvēcība. Mēs beigu beigās visi esam cilvēki.

Mēs viens otru vērtējam pēc kaut kāda statusa sabiedrībā vai pēc tā, kuram ir jaunāks telefons vai vairāk sekotāju sociālajos tīklos. Bet tai pašā laikā aizmirstam par vienkāršām pamatvērtībām. Un mēs nespējam citreiz pamanīt, kas tad ir tas Neglītais Pīlēns? Kā tas nākas, ka viņš visu laiku ir bijis starp mums, visi viņu ir zākājuši, par viņu ņirgājušies, bet beigās tas izrādās skaistākais gulbis. Es domāju, ne vienu vien piemēru mēs atrastu gan pie mums, gan pasaulē, kad kāds kādreiz tiek nolikts uz ceļiem, un vienam pēc tam ir spēja savu iekšējo spēku savākt kopā un piecelties, bet kādam nav šī spēka piecelties. Un sabiedrība nepalīdz to izdarīt, tieši otrādi – iegrūž vēl dziļākā bedrē."

Mūzikls "Galms (pa)galmā"
Mūzikls "Galms (pa)galmā"

Šo izrādi par sev ļoti mīļu dēvē Marija Naumova. Pirms vairāk nekā 20 gadiem Liepājas teātra izrādē viņa atveidoja galveno – Neglītā Pīlēna – lomu, tagad viņa būs Pīļu Māte. Šo transformāciju viņa pati uzskata par ļoti skaistu un dabisku, jo kā pīlēns viņa ir izaugusi un kļuvusi par mammu arī reālajā dzīvē.

Viena no Neglītā Pīlēna lomas dziedātājām tagad – Lote Voiska – stāsta, ka Mariju Naumovu viņu ļoti organiski izjūt arī kā mūzikla mammu, jo viņa ir liels atbalsts gan muzikāli, gan cilvēciski: "Man liekas, mums ar Mariju kaut kādā ziņā ir īpašs kontakts. Vēl nesen mēģinājumu posmā mēs sākām dziedāt pēdējo dziesmu, kas ir fināla dziesma, un tajā man tieši ir duets ar manu Pīļu Māti. Es nebiju iemācījusies to partiju, bet Marija to jau zināja, un būtībā viņa zina visas manas partijas, kas dod sajūtu, ka viņa ir mana īstā mamma, ka, esot ar viņu kopā, es esmu drošībā.

Tas moments, kad mēs kopā dziedājām duetu, tas bija ļoti īpašs, es ļoti ceru, ka tās pašas emocijas pamodīsies arī uz skatuves."

Mūzikla "Galms (pa)galmā" pirmizrāde būs skatāma 3. novembrī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", pēc tam to iecerēts izrādīt arī Rīgā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un vēl citviet Latvijā.

Neglītā Pīlēna lomā – Luka un Lote Voiska, Pīļu Māte – Marija Naumova, Ļaunais Sesks – Atis Zviedris, Vecā Žurka – Alise Kante, Seska brāļi – Edvards Grieze un Artūrs Biķernieks. Vistiņas Cekulītes lomā Elīna Bojarkina vai Austra Elza Kozuliņa, Gaili atveidos Emīls Gilučs-Lācis, Portugāles Pīle – Anmary, Zosis – Toms Kalderauskis, Sarma Liede, Austra Elza Kozuliņa vai Elīna Bojarkina, Pērļu Vistiņas – Zane Lazdiņa, Beate Megija Baranovska un Karīna Laugale, bet Skaistā Balss būs dziedātāja Līga Priede un Laura Erdlāne.

Režisore – Rēzija Kalniņa, režisores asistents – Voldemārs Rode, horeogrāfe – Inga Krasovska, scenogrāfs – Normunds Bērziņš (MAD), kostīmu māksliniece – Dita Enikova, vokālā pedagoģe – Ilze Dzenīte, mūzikas aranžētājs – Jānis Lūsēns jun., producents – Aigars Dinsbergs. Mūziklu piedāvā "Producentu grupa 7".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti