Latviskā dzīvesziņa Bredfordā. Ieskats diasporas festivālā «Laipa»

Diasporas latviešu teātru festivāls "Laipa" notiek kopumā 10. reizi, bet Lielbritānijas pilsētā Bredfordā no 25. līdz 27. oktobrim tas atgriežas otrreiz, jo tieši ar Bredfordas teātri "Saulespuķe" šis festivāls arī sākās. Bredforda (šejienes latvieši gan mēdz rakstīt "Bradforda") ir Apvienotās Karalistes 2025. gada kultūras galvaspilsēta, par ko jau šobrīd vēsta uzraksti visā pilsētā. 

Latviskā dzīvesziņa Bredfordā. Ieskats diasporas festivālā «Laipa»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Atšķirībā no Pasaules latviešu amatierteātru savienības (PLATS) rīkotā festivāla "PLATS solis", kas šogad notika trešo reizi, "Laipā" rāda tikai latviešu oriģināldramaturģiju (ko gan reizēm var apiet), un ir izrāžu garuma ierobežojums līdz vienai stundai (ko arī reizēm var apiet).

Šogad festivālā ir pieteiktas desmit izrādes. Tās rādīs 25. un 26. oktobrī Daugavas Vanagu namā. 

Gadu gaitā ir nostabilizējies kolektīvu loks, kuri šeit piedalās. Ģeogrāfiski tas ir ļoti plašs – te piedalās gan Lielbritānijas latvieši no Burtonas, Jorkšīras un Pīterboro, ir Reikjavikas teātris, ir Sirsnīgais Briseles latviešu teātris, ir Vācijas latviešu teātris "Ezīši", ir Oslo latviešu teātris "O'LatTe", ir Sanfrancisko Jaunais teātris. 

Līdz pagājušajam gadam šajā diasporas festivālā no Latvijas piedalījās tikai Birzgales amatierteātris "Laipa", kura nosaukums ir pārceļojis uz visa festivāla nosaukumu. Pagājušajā gadā Sanfrancisko "Laipai" pievienojās arī Liezēres pagasta amatierteātris "LiNaTe", un šogad sakritības dēļ abi Latvijas kolektīvi rāda vienas autores – Ritas Misūnes – lugas. 

Lielākoties repertuārā ir mūsdienu autoru darbi, vairāki teātri uzveduši arī pašu dalībnieku sarakstītas lugas, kas speciāli pielāgotas konkrētam sastāvam. 

Amatierteātri brauc uz šejieni ne tikai atrādīt sastrādāto, bet arī mācīties. Meistarklases vadīs Karīna Tatarinova, Ligita Smildziņa un Rita Lūriņa. 

Festivāls norisināsies no 25. līdz 27. oktobrim, kur pēdējā diena veltīta gan meisterklašu rezultātu atrādīšanai, gan apbalvojumiem. Jāatzīmē, ka festivālā vienmēr ir ārkārtīgi jauka, sirsnīga un ģimeniska atmosfēra

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti