Kultūras ziņas

Mūzikas un vizuālās mākslas sinerģija "TUR_telpā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kādas izrādes top Valmieras Vasaras teātra festivālam?

Nopietnas tēmas neparastos spēles laukumos. Ko sola Valmieras vasaras teātra festivāls?

Turpinot pagājušajā ceturtdienā uzsākto Valmieras vasaras teātra festivāla iestudējumu apskatu, nākas konstatēt, ka šogad, kad izrādes pamatā tiek veidotas pieaugušo auditorijai, tās skar ne tikai nopietnas, bet pat sāpīgas tēmas.

Nopietnas tēmas neparastos spēles laukumos. Ko sola Valmieras vasaras teātra festivāls?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Divi iestudējumi ir veltīti Ukrainas kara tematikai. Valters Sīlis dokumentālajā izrādē "Ik dienas" iesaistījis trīs aktierus no Ukrainas, savukārt Mārtiņš Eihe izrādē "Izdzīvošanas piezīmes" sastata vācu sieviešu likteņus 1945. gada pavasarī, par pamatu ņemot Martas Hillersas dienasgrāmatas un Krievijas armijas nodarījumus Ukrainā, ko savā publicistikā apraksta Oksana Zabužko.

Diezgan patālu no Valmieras centra, Valmieras notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā, režisors Matīss Budovskis sadarbībā ar dramaturģi Lindu Rudeni un sešiem aktieriem plāno mums parādīt filozofisku traģikomēdiju "Šķirsts" par Noasa šķirsta tēmu. Izrāde sola modelēt situāciju, kad Noasam atkal jābūvē šķirsts, lai glābtu civilizāciju, bet rodas jezga ar to, kuri varēs izglābties, bet kuriem tas būs liegts; viņi vainos biļešu tirgošanas sistēmas defektus, apelēs pie Noasa jūtām un pat draudēs Noasu apsūdzēt cilvēktiesību pārkāpšanā.

No četrām šī iestudējuma izrādēm, kas ieplānotas festivāla laikā, divas notiks ekstrēmi vēlu – sākums ir pusstundu pirms pusnakts. Piedzīvojums garantēts!

Šajā pavasarī sevi diezgan pārliecinoši pieteica Latvijas Kultūras akadēmijas tobrīd 3. kursa studenti ar vairākām izrādēm. Tagad, jau 4. kursa studentu statusā, viņus būs iespējams vērot arī Valmieras festivālā – Elmāra Seņkova izrādē "Kristāla bērni". No asprātīgā, bet tomēr diezgan vispārīgā izrādes apraksta var spriest, ka jaunieši izrādes materiālu lielā mērā būs veidojuši paši, lai arī piesaistīts dramaturgs Ivo Briedis, un tajā varēs apjaust topošo aktieru paaudzes raksturīgās īpašības un viņiem aktuālās problēmas. Tā kā izrādes notiek Valmierā, vismaz divi no jaunajiem aktieriem, kuri ir valmierieši, var cerēt uz īpašu fanu loku. Izrādes veidotāji arī brīdina, ka tajā izskanēs lamuvārdi, smēķēs un tiks izmantots stroboskops. "Kristāla bērnus" festivālā rādīs piecas reizes.

Personīgi man ļoti intriģējoša šķiet Edgara Mākena mūzikā balstīta koncertizrāde "Jaunība", kurā skanēs pēdējo desmitgažu latviešu jauniešu vai bijušo jauniešu dzeja Agneses Budovskas lasījumā.

Kā izrādes dalībnieki pieteikti arī aktieris un režisors Klāvs Mellis un vairāki mūziķi. Šo izrādi paredzēts rādīt gan vienpadsmitos vakarā, gan divpadsmitos dienā, un droši vien arī tās sākuma laiks kaut kādā ziņā varētu ietekmēt uzveduma noskaņu.

Valmiermuižas stallī arī iepriekšējos festivālos ir notikušas izrādes, un šoreiz tas būs nodots starptautiskas brigādes rīcībā – igauņu režisores Neti Nīganenas vizuālā teātra izrādei "Smieklīgais kalns", kurā, kā brīdina anotācija, aicinās piedalīties arī skatītājus.

Visbeidzot jāpiemin arī Ivetas Poles izrāde vēl vienā no Valmieras centra patālā vietā – slimnīcas veļas mājā, kur izrādē "Daudz laimes dzimšanas dienā" tiks pētīts dzīvības rašanās fenomens. Jāatgādina, ka dzīvības tēma ir noteikta kā visa festivāla vadmotīvs.

Festivāls notiks trīs dienas – 2.,3. un 4. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti