Baltijas baleta festivālā – flamenko, Pētera Vaska un «Depeche Mode» mūzikas akcenti

Flamenko kaislība un enerģija, kā arī Pētera Vaska un "Depeche Mode" mūzikas iedvesmotas izrādes šoruden veidos Starptautiskā Baltijas baleta festivāla kodolu. Festivāla viesu vidū būs Antonio Andrades flamenko kompānija no Spānijas, Kijivas modernais balets un Lietuvas Baltijas baleta teātris. Festivāls sāksies 3. oktobrī, un kā allaž to ievadīs bezmaksas labdarības koncerts tirdzniecības centrā "Origo". Izrādes notiks Rīgā, Ogrē un Cēsīs.

Baltijas baleta festivālā – flamenko, Pētera Vaska un «Depeche Mode» mūzikas akcenti
00:00 / 04:21
Lejuplādēt

29. starptautiskā Baltijas baleta festivāla izrādes sāksies 7. oktobrī, kad ar izrādi "Dejot, lai dzīvotu" Nacionālās operas Jaunajā zālē viesosies Kijivas modernais balets. Jau sesto gadu to vada pasaulē pazīstamais horeogrāfs un režisors Radu Poklitaru. Par savām izrādēm, kas gandrīz katra ir kā drosmīgs eksperiments, viņš saņēmis neskaitāmas balvas, viņa iestudējumi ir saturiski dziļi un emocionāli piesātināti.

Tāda būs arī izrāde, ko redzēsim festivālā, to veidos divas daļas, stāsta baleta festivāla direktore Lita Beiris: "Pirmajā daļā ir izcilākie retrospektīvie darbi no viņa radošā mūža. Katrs ir kā stāsts, katrā tu redzi ideju.

Otrajā daļā mums ir liels notikums – pirmizrāde Rīgā. Radu Poklitaru ir ļoti uzrunājusi Pētera Vaska mūzika, un šī mūzika ir iegūlusies viņā, nav viņu atstājusi mierā, un tapuši divi viencēlieni – "Vientuļais eņģelis" un "Draugi"".

Radu Poklitaru ar Pēteri Vasku vieno jau ilgstoša sadarbība, un horeogrāfs ne reizi vien atzinis, ka Vaska mūzika viņā spēj raisīt neprātīgu emocionālu satricinājumu. Arī Pēteris Vasks atzīst – viņus abus patiešām vieno īpaša garīga radniecība: "Radu ir viens no maniem garīgajiem brāļiem, mums ir kaut kas ļoti tuvs, kas mūs vieno, un beigu beigās manā uztverē – gan radīt mūziku, gan radīt horeogrāfijas – tas ir dot pasaulei vairāk mīlestības, vairāk gaismas un palīdzēt saturēt pasauli līdzsvarā.

Jo mēs redzam tik daudz ļaunuma un agresijas un ja nebūtu cilvēku, kas sevi visu atdod mūzikā, mākslā, dzejā, tad būtu pavisam skumji, jo šīs mākslas cilvēka dvēseli izdaiļo un attīra no sārņiem.

Ja tā nebūtu, mēs jau sen būtu iegāzušies bezdibenī. Tas viss, ko mēs mēģinām darīt, ir saturēt pasauli līdzsvarā."

Festivālā būs arī viesi no Spānijas – Antonio Andrades flamenko baleta kompānija ar izrādi "Flamenco suite".

Izrādē ar kaislību, enerģiju un spozmi skatuvi piepildīs izcili flamenko žanra meistari, ģitāristi, dziedātāji un, protams, dejotāji, viņu vidū divas ļoti spilgtas zvaigznes – Ursula Moreno un Hosē Galvans. Izrādē savīsies flamenko no dažādiem reģioniem – alegrias no Kadisas, tango no Malagas un bulerias no Heresas. Izrādi raksturo kompānijas vadītājs Antonio Andrade: "Mēs izrādīsim mūsu brīnišķīgo izrādi "Flamenko svīta". Tas mums pašiem ir ļoti iemīļots darbs, kas vienmēr spēcīgi uzrunā arī publiku.

Caur dažādiem flamenko stiliem mēs atklājam ļoti plašu emociju un kaislību spektru, ko ar vārdiem nav iespējams izteikt. Tā ir kā sava veida terapija caur mūziku un deju."

Viesizrādes "Flamenco suite" būs skatāmas no 10. līdz 14. oktobrim Ogrē, Cēsīs un Rīgā. 12. oktobrī Rīgas Biržā spāņu viesi sniegs arī flamenko meistarklasi.

Bet festivālu noslēgs Baltijas baleta teātra izrāde no Lietuvas – "Cita pasaule", kas balstās grupas "Depeche Mode" mūzikā un Haruki Murakami romāna "Skarbā brīnumzeme un pasaules gals" motīvos. Tā veidota futūristiskā stilā ar kostīmiem, lāzeriem, vizuālām projekcijām un ieved skatītāju sirreālā nākotnes pasaulē.

Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī un notiks līdz 4. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti