Kultūras ziņas

Baltijas mūzikas videoklipu konkurss

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Attiecību anatomija izrādē "Tuvāk" Valmieras teātrī

Kāpēc ar mīlestību nepietiek? Attiecību anatomija Valmieras teātra izrādē «Tuvāk»

Valmieras teātra Jaunajā zālē režisors Toms Treinis iestudējis angļu dramaturga Patrika Mārbera lugu "Tuvāk". Izrāde nodēvēta par romantisku drāmu, jo četru savstarpēji svešu cilvēku attiecības izvēršas par kaislību, nodevības un vientulības stāstu.

Iekāre, mīlestība, nodevība un psiholoģiskas manipulācijas – tā ir tikai daļa no emocijām, ko piedzīvo izrādes "Tuvāk" varoņi. Fotogrāfe, ārsts, nekrologu rakstītājs un kaildejotāja cenšas veidot attiecības. Atklātas un reizēm arī pikantas ainas izrādē izspēlē aktieru kvartets – Ieva Estere Barkāne, Anna Nele Āboliņa, Aksels Aizkalns un Rihards Jakovels. Laikam ejot un piedzīvojot visdažādākās kaislības, varoņi saskaras ar būtisku jautājumu – kāpēc ar mīlestību nepietiek? 

"Iespējams, ka ar to mīlestību, ko mēs sajaucam un nosaucam par mīlestību, iespējams, ar to nepietiek. Bet ar mīlestību pietiek. Ir jāpietiek," spriež aktieris Aksels Aizkalns.

Savukārt aktrise Ieva Estere Barkāne teic: "Ar mīlestību nepietiek, jo tā pieprasa kompromisu, pielīdzināšanos, egoisma noliegšanu. Daudz sadaļu, kuras pie mīlestības mēdz reizēm cilvēkam pietrūkt. Ja gribas mīlēt ilgi, nevis tikai uz mēnesi, tad jāiemācās pievienot daudz un dažādu komponentu."

Izrādes dramaturģija ir blīva un piesātināta, bet lugas autora Patrika Mārbera izvēlētie dialogi ir tieši un skarbi. Izspēlētās situācijas var skatītājus mulsināt vai tieši pretēji – radīt asociācijas ar pašu piedzīvoto. Izrādei ir vecuma ierobežojums – 16+. 

"Man šķiet, ka šodien īpaši mūsdienu pasaulē, kur kairinājumi ir ļoti daudzi, ir viegli apmaldīties un pazaudēt sevi. Tas ceļš uz laimi ir sarežģīts un grūts. Ir jāprot nosargāt to, kas ir. Un, ja tu neproti to nosargāt, tad tu krīti ,un tas ir smagi," skaidro režisors Toms Treinis.

Iestudējuma vizuālo valodu veido Marijas Ulmanes scenogrāfija. Askētiska, bet telpu ar nozīmīgiem akcentiem papildinoša, kas, mijiedarbojoties ar Nika Ciprusa gaismu partitūru un Gata Priednieka video projekcijām, izceļ lugas saturu un varoņu darbības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti