Šonedēļ Rīgu, Ķemerus un Kuldīgu sāks pārņemt teātra festivāls «Homo Novus»

Šonedēļ Rīgu, Ķemerus un Kuldīgu sāks pārņemt starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Festivāls skatītājus pulcēs izrādēs skeitparkā, veikala galerijā, purva staignājā, ielās, kinoteātrī, Mežaparkā, muzejā, cirkā un citur, piedāvājot pašmāju un starptautisko mākslinieku jaundarbus un sadarbības.

Šonedēļ Rīgu, Ķemerus un Kuldīgu sāks pārņemt teātra festivāls «Homo Novus»
00:00 / 04:38
Lejuplādēt

Festivāla "Homo Novus" programmā būs skatāmas kopumā 20 dažādas izrādes netradicionālās spēles vietās. Vairākas dienas Berga bazārā būs iespējams piedzīvot Monreālas mākslinieku kolektīva "PME–ART" procesā balstītu performanci ar desmit vietējo mākslinieku piedalīšanos, kurus nedēļas garumā aicinās apsēsties ap vienu galdu un pašrocīgi pārrakstīt grāmatu – latviešu pirmās filozofes Mildas Palēvičas dienasgrāmatas. Vairākas festivāla izrādes pieredzēt varēs arī cilvēki ar redzes un dzirdes traucējumiem. Mežaparka estrādes Kokaru zālē būs skatāms īru mākslinieču un Latvijas Nedzirdīgo savienības kolektīva muzikālais kopdarbs "Oda priekam" un vēl par kādu arī neredzīgajai auditorijai pieejamu izrādi stāsta "Homo Novus" kuratore Santa Remere: "Mums brauc brīnišķīgs itāļu deju kolektīvs "Dewey Dell", kas ir Romeo Kasteluči dēli un meitas, jauks ģimenes kolektīvs. Bet jaunā paaudze, kas strādā atšķirīgi no sava tēva, ir laikmetīgie dejotāji, kas dejo ar zīdu, tēlo vēju. Tehniski izcili mākslinieki. Bet viņi vēlas, lai viņu vizuāli krāšņais darbs būtu pieredzams arī tiem cilvēkiem, kas neredz. Tāpēc 30. augustā stundu pirms izrādes viņi piedāvā taktilo tūri. Tā ir 20 minūšu pieredze cilvēkiem, kuri neredz. Viņi var šo izrādi aptaustīt, uzzināt par to mākslinieku klātbūtnē, nevis, ka kāds cits viņiem to noraksturo."

Savukārt tapšanas procesā esošu izrādi prezentēs dramaturgs Jānis Balodis sadarbībā ar argentīniešu režisoru un mūziķi Noelu Kano un Jāņa deviņus gadus veco meitu Teodēziju, kura atklāj: "Tā ir izrāde par kosmosu, kā cilvēki domā, kā saka "atā"." "Kā mācīties atvadīties vai arī kaut kādā ziņā arī negribēt kaut kam teikt "Atā!"," papildina Jānis Balodis. "Mēģinām sekot intuīcijai, un mēs veicam dažādus uzdevumus, piemēram, kad kāds pasaka teikumu un nākamais saka "jā, un…". To darot, piemēram, mums parādījās kā tēls meteorīti, kuri tā kā arī kļūst par kaut kādā ziņā dzīviem, un tad pēkšņi izrādījās, ka tas īstenībā ļoti saistās ar šo satikšanos un atvadīšanos, jo tā jau ir arī meteorīta būtība."

Festivāla "Homo Novus" vizuālo identitāti šogad veido apvienība "Grāfienes"
Festivāla "Homo Novus" vizuālo identitāti šogad veido apvienība "Grāfienes"

Tikmēr Kuldīgā tapis kopienā balstīts projekts – režisora Jurģa Spulenieka audiostāstu pastaiga, kuru iedvesmojusi pašu kuldīdznieku stāsti par ačgārno pilsētas ielās.

"Cilvēkiem no malas Kuldīga var šķist kā glancēta, saķemmēta pastkarte, bet, ja tu dzīvo Kuldīgā, tad tu zini, ka tur ir daudz dažādu pozitīvu īpatnību," par darba tapšanu stāsta Spulenieks. "Piemēram, kultūras centrs ir lielveikalā, tāpat visi zina, ka mēbeles jāiet pirkt uz "Talsu gaļu". Tie stāsti ir ļoti interesanti, mums ir mīlas trīsstūris, stāts par Ventas krokodilu, jo tur, protams, peld krokodili, tāpat Kuldīgā, izrādās, ne tikai lido zivis, bet lido arī cūkas, par ko arī varēsiet dzirdēt. Viens no maniem mīļākajiem stāstiem ir bērnu iesūtītais par to, kāpēc Kuldīgā ir tik daudz frizētavu, ja kuldīdznieki nav mataināki par citiem cilvēkiem un, manuprāt, tajā ir kaut kāda sirsnība un humors, un tas izpilda to kritēriju, ko kuratores bija izvirzījušas, – vairot prieku."

Režisors Reinis Boters vedīs 3 kilometrus garā pastaigā Ķengaragā. Viņš kopā ar dramaturģi Austru Litaunieci divus mēnešus pētījuši apkaimi, sarunājušies ar vietējiem iedzīvotājiem un aktīvistiem, kā rezultātā tapis neliels stāstu maršruts ar īpašām norādēm.

"Mēs esam atraduši dažādus balkonus, kuri mums šķiet kā īsti mākslas darbi, mēs esam atraduši vienkārši skaistas vietas ar interesantiem stāstiem. Tajā pašā laikā mēs iesaistījām arī iedzīvotājus no dienas centriem, no mūzikas skolas, lai mazliet paspilgtinātu šo notikumu, bet centāmies to darīt uzmanīgi, lai tas nav tā uzskatāmi redzams un lai šķistu, ka tā ir daļa no Ķengaraga. Mēs šajā vienā dienā mazliet esam sapulcinājuši un izvilkuši saulītē to, kas patiesībā Ķengaragā ikdienā notiek," atklāj režisors.

Teātra festivāla "Homo Novus" programmā būs skatāms arī diennakts filmu maratons Rīgas cirka Zirgu stallī, kura apmeklētājiem piedāvās svinēt to, kā laiks slīd caur pirkstiem.

Lēnās televīzijas formātā būs iespēja vērot divdesmit četru dažādu jomu mākslinieku no Čehijas, Latvijas un Nīderlandes radītos kinodarbus. Vienu no tiem veido Mailo Mēness: "Mēs katrs veidojam stundu garu, tieši stundu lēnu filmu. Es filmēju saullēktu vietā, kas saucas Nākotne, tur man ir divi performatori, kas veidos skaņu. Lauka malā liels metāla bundulis, kas ir bijis kaut kāds graudu kaltēšanas veidojums, viņš, par laimi, nav novākts, un viņā bija iespējams iekāpt iekšā. Un tiešām šī vide, šī akustika ieved tādā transiņā. Man liekas, tās filmiņas būs ārkārtīgi dažādas, un viņas ir tā kā bez tāda konkrēta sākuma, bez konkrētām beigām. Vienkārši "binge watch" tiešām, ko šad tad mēs izvēlamies kaut kādus seriālus tādā veidā noskatīties, tad šoreiz tiek piedāvāts šāda veida mākslas darbs."

"Homo Novus" noslēgumā piedāvās Dānijas mākslinieku "MØR Collective" un latviešu scenogrāfes Katrīnas Neiburgas kopprojektu par vientulības tēmu – performatīvu instalāciju, kas atgādina uz āru izgrieztu daudzdzīvokļu namu.

Festivāls noritēs no 29. augusta līdz 8. septembrim, un tā centrs šogad atradīsies Berga bazārā, bijušajā veikalā "Bergs", Marijas ielā 11, kur norisināsies arī daudzi bezmaksas notikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti