Amatieri no Balviem līdz Mančestrai. Teātra notikumu apskats

Profesionālo teātru sezona ir beigusies, un profesionālos aktierus var sastapt vienīgi izklaides projektos Latvijas estrādēs. Latvijas Kultūras akadēmijas studenti vēl nav rimušies, un svētdien, 30. jūnijā, Zirgu pastā dienā un vakarā skatāma jaunā režisora Mārča Broka izrāde "Antigone", kam dots izaicinošs žanra apzīmējums "stulba traģēdija".

Amatieri no Balviem līdz Mančestrai. Teātra notikumu apskats
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Izrāde "Antigone" LKA teātra mākslas studentu interpretācijā
Izrāde "Antigone" LKA teātra mākslas studentu interpretācijā

Tomēr vairāk pievērsīšos amatierteātru aktivitātēm, kuru vasarā netrūkst. Iemesls doties uz Balviem no 5. līdz 7. jūlijam ir starptautiskais festivāls "Ķiršu dārzs", un ir vērts gatavoties šim notikumam savlaicīgi, jo ļoti daudzām izrādēm afišā ir piebilde "vietu skaits ierobežots".

Īpašs notikums festivāla laikā ir piemiņas brīdis un pieminekļa iesvētīšana ilggadējai Balvu tautas teātra režisorei Vairai Resnei Balvu luterāņu draudzes kapsētā.

Savukārt festivāla programmā gaidāmi gan ļoti nopietni, filozofiski darbi, kā "Sokrata pēdējā nakts" Latvijas Universitātes studentu teātra sniegumā un "Bernardas Albas māja" Salaspils teātra versijā, gan arī komēdijas, kā Rūdolfa Blaumaņa "Zagļi" amatierteātra "Vinda" izpildījumā, un daudzi citi. Ar Jūdžina O’Nīla drāmu "Garās dienas ceļš uz nakti" festivālā piedalās Ogres teātris, kurš pēdējos gados sevi pie amatierteātriem vairs nepieskaita. Festivāla starptautisko statusu nodrošina vieskolektīvs no Lietuvas.

Jāatgādina, ka amatierteātriem līdz 1. jūlijam ir iespēja pieteikties dalībai citā festivālā Latgalē – 13. starptautiskajā teātra festivālā "Soli pa solim 2024", kas notiks 20.–22. septembrī Rēzeknē. Bet pavisam drīz – 29. jūnijā – Jaunjelgavā notiks IX Sēlijas tautas mākslas svētki "Sēlija rotā", kas pieskaņoti kāzu tēmai, un svētkos ir arī amatierteātru programma.

Priecīgas ziņas pienāk arī no Lielbritānijas – divi prestiži britu teātra festivāli "Greater Manchester Fringe" un "Birmingham’s Fringe "Birmigham Fest"" ir iekļāvuši Birmingemas Mazā teātra izrādi savu festivālu programmās.

Diasporas latvieši britu festivālos rādīs poļu dramaturga Slavomira Mrožeka lugas "Atklātā jūrā" iestudējumu Ingmāra Čaklā režijā. Izrādes notiks Mančestrā 15. jūlijā un Birmingemā 17. jūlijā. Izrādes spēlēs latviešu valodā, bet angliski runājošiem skatītājiem būs nodrošināts tiešsaistes sinhronais tulkojums.

Tiem, kas jūlijā šos festivālus neapmeklēs, Birmingemas teātra izrādi līdztekus vairākām citām būs iespēja noskatīties 2. augustā tepat Rīgā, VEF Kultūras pilī, festivālā "Dāvana Latvijai".

Šis festivāls notiek jau otro gadu, un šogad visas dienas garumā būs iespēja noskatīties piecus iestudējumus no Londonas, Bergenas, Dublinas, Birmingemas un Vejles Dānijā.

Arī šeit gaidāma liela žanru un stilu daudzveidība, un visas šīs izrādes ir rādītas pagājušā gada diasporas amatierteāru festivālā "PLATS solis" Bergenā.

Par amatierteātriem šovasar runāsim vēl, kad tuvosies lielie amatierteātru svētki Valkā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti