Atver acis neparastajam! Intriģējoši notikumi festivālā «Homo Novus»

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" šogad notiek jau divdesmito reizi, un, domājot par to, kā festivāls attīstās, jādomā vienlaikus par to, kā attīstās teātris kopumā. Daudz kas no tā, kas agrāk likās pārsteidzošs un radikāls, tagad tiek izmantots daudzās izrādēs. Vai šā gada "Homo Novus" var ar kaut ko pārsteigt, ir jautājums, uz kuru būs iespējams atbildēt pēc festivāla beigām.

Atver acis neparastajam! Intrigējoši notikumi festivālā «Homo Novus»
00:00 / 03:10
Lejuplādēt

Vairāki festivāla notikumi šogad ir bez maksas, bet sliktā ziņa ir tā, ka lielai daļai no tiem bija izsludināta iepriekšēja pieteikšanās, un pašlaik jau attiecīgajā interneta vietnē redzams uzraksts, ka biļešu vairs nav. Arī bez maksas, bet bez atzīmes par iepriekšēju pieteikšanos programmā ir vairāku topošu darbu prezentācijas, piemēram, dramaturga Jāņa Baloža, viņa meitas Teodēzijas un argentīniešu režisora un mūziķa Noela Kano projekta "Kā lietas beidzas" pieteikums, kas solās būt "mēģinājums radīt mirkli, kad kopīgi iemācīties vēl kaut ko par dzīvi un nāvi, kā arī – un tas būtu pats svarīgākais – piemirst to, kurš kuru parasti māca".

Interesanta pieredze ar viena darba dažādu izmantojumu varētu būt latviešu mākslinieces Katrīnas Neiburgas un dāņu kolektīva "MØR collective" kopīgi veidotā performatīvā instalācija "Vientulības simfonija S.O.S.", kas caur humoru, mūziku un spilgtiem tēliem atspoguļo kopības sajūtu un dīvainās attiecības, kas veidojas starp kaimiņiem. Neparastais šai projektā ir tas, ka papildus četrām izrādēm Rīgas cirkā Katrīnas Neiburgas veidotā, Dānijā godalgotā scenogrāfija būs pieejama apskatei kā mākslas darbs arī mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros 7. septembrī no 21.00 līdz vieniem naktī, turklāt no 23.00 uz rotējošās skatuves Rīgas cirkā uzstāsies dāņu "MØR collective" mākslinieki Anika Barkana un Mika Forslings ar elektroakustisku eksperimentālās mūzikas koncertu.

Vēl viens ļoti intriģējošs notikums gaidāms Leļļu teātrī, kur 1. septembrī čehu trupa "Borsch" divas reizes rādīs pasaku baletu "Riekstkodis" ķiplokiem, ingveram, baklažānam, sešiem valriekstiem un vienai žurkai ikoniskās Čaikovska un Arkandželo Korelli mūzikas pavadībā.

Interesanti atzīmēt, ka "Homo Novus" pievērsīsies arī pilsētvidei – Reinis Boters atklās skatītājiem Ķengaragu, bet Jurģis Spulenieks vilinās uz "Ačgārno Kuldīgu", kur "Talsu gaļā" tiek pārdotas mēbeles, "Kukulītī" atrodas bārs "Didro", "Vējiņā" šobrīd tiešām svilpo vējš, bet Kuldīgas Kultūras centrs šobrīd atrodas lielveikalā. Jābrauc skatīties! Un vērts iepazīties ar pilnu festivāla programmu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti