Dailes teātris jauno sezonu sola intriģējošu, draisku un nedaudz metafizisku

Otrdien, 30. jūlijā, uz tradicionālo kopbildi kopā sanāca Dailes teātra kolektīvs, lai uzsāktu jauno, 105. sezonu. Tā tiek solīta intriģējoša, draiska un nedaudz metafiziska, teātris centīsies apgūt atkal jaunas mākslas teritorijas. Dailes teātrī izrādes atsāksies jau augusta sākumā. Svarīgs jaunums ir tas, ka Mazās zāles pārbūves laikā tās iestudējumi būs skatāmi "Tabakas fabrikā".

Dailes teātris jauno sezonu sola intriģējošu, draisku un nedaudz metafizisku
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

"Tagad visi sastājušies! Visiem ir acis vaļā! Un tagad nomainām iekšējo stāvokli!" – pazīstamais fotogrāfs Jānis Deinats prasīgi, bet ar humoru režisē tradicionālo Dailes teātra kopbildi. Laika apstākļi atļauj to uzņemt ārā, tā top skvērā iepretim teātrim.

Pēc fotografēšanās uzrunāju Dailes teātra māksliniecisko direktoru Viesturu Kairišu, kurš – kā parasti – spēku jaunajam darba cēlienam smēlies Latgales laukos. Viņš uzsver – jaunās sezonas pamatpostulāts ir virzīties uz priekšu un apgūt atkal jaunas teritorijas: "Nākamā sezona būs tāda draiska, tā būs kā tāds lidojums sapnī un īstenībā. Mums būs ļoti daudz ar cilvēka zemapziņas pasauli, ar dabu, ar dzīvnieku pasauli vairāki darbi saistīti.

Tāda intriģējoša, psihoanalītiska un metafiziska sezona, bet, protams, ka mēs saprotam, kurā laikā mēs dzīvojam, kurā valstī mēs dzīvojam, tas viss arī tiks turēts mūsu iekšējā spriedzē."

Atkalsatikšanās ar kolēģiem pēc ilgākas pauzes ir patiess prieks aktierim Kārlim Arnoldam Avotam, kurš šodien uzsāk savu ceturto sezonu Dailes teātrī, un aktrisei Madarai Viļčukai, kura tikai aizvadītajā sezonā pievienojās Dailei un sezonas noslēgumā saņēma Dailes teātra kolektīva balvu "Gada simpātija".

"Justies tik ļoti piederīgai un pieņemtai tik ātri – tā ir milzīga vērtība! Esmu par to ļoti pateicīga, es jūtos kā starp savējiem," saka aktrise.

Savukārt Kārlis Arnolds Avots teic: "Tas ir kā atgriezties pie ģimenes. Kad tu labu laiku esi bijis tajā galvaspilsētā, tad tu aizbrauc pie mammas ciemos un beidzot dabū viņu samīļot un pateikt, cik ļoti ilgojies pēc viņas. Tādas ir sajūtas.

Bet šī sezona – es nedomāju, ka tā būs mierīgāka nekā visas pārējās, Dailes teātrim jau tā uguns ir vairāk raksturīga."

Prieks satikt arī izcilās aktrises Olgu Dreģi un Lidiju Pupuri, kuras Dailes teātri par savu sauc nu jau vairāk nekā 60 gadus.

"Mēs esam visu mūžu tajā teātrī. Mūža nogalē jau ir citādas tās sajūtas un domas, jādomā par mūžību vairāk," bilst Olga Dreģe. "Mēs jau neesam tik daudz noslogotas arī."

Tikmēr Lidija Pupure atzīmē: "Mēs esam tā paaudze, kuras laiks jau tomēr ir pagātne.

Mums galvenais šobrīd ir – vērot, priecāties par visu labo, arī bēdāties par to, kas ir zudis. Un mēģināt rosināt nepazaudēt kaut kādas mūžīgas vērtības."

Viens no sezonas jaunumiem ir – kamēr notiks Dailes teātra Mazās zāles pārbūve, Mazās zāles iestudējumi būs skatāmi "Tabakas fabrikā". Pirmā pirmizrāde tur gaidāma jau 28. augustā – Jura Joneļa koncertuzvedums "Kodiens", kas būs stāsts par amerikāņu rakstnieku Čārlzu Bukovski. Izrādē piedalīsies muzikālā apvienība "Uzvaras bulvāris", aktieru pāris Ērika Eglija-Grāvele un Gints Grāvelis, kā arī aktieris Juris Bartkevičs.

"Ērika jau ir viena no izcilākajām aktrisēm dziedātājām, tā ka tur būs arī dziedamie gabali, arī Hardija Lediņa mūzika, kas mums šķita, ka ļoti labi saistās ar Čārzla Bukovska personību un pasaules sajūtu. Tas būs tāds teatralizēts koncertuzvedums," pastāsta Juris Bartkevičs.

Lielā zāle savukārt jaunajā sezonā tiks atklāta ar pavisam neparastu notikumu – frīku kabarē "Stulbā dzīve", kurā britu grupa "The Tiger Lillies" un ukraiņu "Dakh Daughters" satiksies ar Dailes teātra spilgtākajām aktrisēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti