Kultūras ziņas

Linda Leen izdod jaunu dziesmu

Kultūras ziņas

Zīmju valodā. Kultūras ziņas

Dziedājums zīmju valodā festivālā "Homo Novus"

Bēthovena «Oda priekam» zīmju valodā vienos cilvēkus festivālā «Homo Novus»

Sākas starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus". Tajā, kā ierasts, izrādes pieejamas iespējami plašai sabiedrības daļai. Ko tas nozīmē?

Šobrīd Latvijas Nedzirdīgo savienībā norit aktīvs mēģinājumu process, gatavojoties festivālam "Homo Novus", kurā tiks atskaņota Bēthovena "Oda priekam". Taču ne tā, kā ierasts – to papildinās dziedājums zīmju valodā.

Izrādi "Oda priekam" veido nedzirdīgā māksliniece Lianna Kviglija, māksliniece Amanda Kūgana, kura uzaugusi nedzirdīgu vecāku ģimenē, kopā ar Latvijas Nedzirdīgo savienības kori.

"Tas ir par to, ka zīmju valoda mūs vieno. Mana mamma un tētis ir nedzirdīgi, tāpēc es arī runāju īru zīmju valodā. Tas satuvina nedzirdīgus cilvēkus ar tiem, kuri vienkārši spēj runāt šajā valodā. Tāpēc šis darbs parāda to, cik lieliska ir zīmju valoda," stāsta Amanda Kūgana.

"Manuprāt, ir svarīgi, ka pamana un iekļauj arī tos cilvēkus, māksliniekus, kuriem ir dzirdes traucējumi. Parādīt, ka viņi arī ir spējīgi piedalīties kultūras norisēs.

Kā arī ir nozīmīgi parādīt, ka dzirdīgie un nedzirdīgie cilvēki var strādāt kopā, nevajag cilvēkus nodalīt.

Zīmju valoda ir skaista, turklāt šis ir lielisks māksliniecisks veids, kā to parādīt. Tāpat kopā var strādāt cilvēki no Latvijas un Īrijas. Abas valstis ir daudz cīnījušās par tiesībām un pieejamību cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, tāpēc mēs vēlamies parādīt plašāk, ka tam ir nozīme."

"Šie cilvēki ir ārkārtīgi talantīgi! Lai gan šobrīd ir vēl tikai mēģinājumu process, man skrien skudriņas no tā, cik ļoti man patīk!" piebilst Amanda Kūgana.

"Es nedzirdu, bet tik un tā jūtu sevī vibrācijas un ritmu, emocijas! Un tad šķiet, ka pat sajūtu mūziku!" sajūtās dalās izrādes dalībniece Madara Indriksone. "Dziedot zīmju valodā, ir sajūta, ka pat mazliet dejoju. Ar rokām kustos," sajūsmu neslēpj viņas kolēģe Emīlija Balode.

Izrādes dalībniece Lilita Gedrovica atzīmē: "Man patīk tas, ka viņi tur tās emocijas. Tā kā kustības, ko viņi dod, un man gribas paņemt to visu."

Izrādes dalībniece Ilze Sala tikmēr spriež, ka uzvedums asociējas ar pantomīmu: "Ir jāiedomājas, jāiedziļinās, par ko tā mūzika ir domāta. Tas mani pievelk."

Madara Indriksone uzsver, ka būtiska ir kopā būšana un tas, ka tiek radītas emocijas: "Un tas rada lielāku jaudu!"

"Esam dažādas paaudzes un tik vienoti!" pauž Emīlija Balode.

Izrādi būs iespēja redzēt 31. augustā un 1. septembrī Mežaparka estrādes Kokaru zāle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti