Dienas ziņas

Vidzemē akūts dzīvojamā fonda trūkums

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Lavandu lauki popularizē tūrismu individuālās saimniecībās

Lavandu lauki popularizē tūrismu individuālās saimniecībās

Nupat sācies lavandu ziedēšanas laiks. Ne vien lavandu lauki, bet arī kopumā individuālās saimniecības kļūst par iecienītām tūrisma vietām, ļaujot iepazīt saimnieku personības. Arī Aija Rancāne no Dekteru ciema Rēzeknes novadā  lavandu audzēšanu sauc par savu sirdsdarbu.

Tas ir pašu rokām izauklēts sirdsprojekts – uzsver saimniece Aija Rancāne, kura pirmos lavandu stādiņus iestādīja pirms trīs gadiem. Laika gaitā mazdārziņš pārtapis par plašu lavandu lauku un no vienkāršas aizraušanās par ģimenes biznesu. Jau otro sezonu tas pieejams tūristu apskatei.

"Katru gadu vasarā mani vīrs veda kaut kur skatīties lavandas. Uz Kurzemi, Vidzemi, uz lavandu laukiem. Es tur jūsmoju, bildējos, un vīrs saka: "Vai tu negribi iestādīt sev, lai nevajag vest?" Tad es sameklēju vietas, kur nopirkt stādiņus, bet es nezinu, vai viņš domāja, ka būs tāds liels lauks pēc ierosinājuma, ka es tiešām iestādīšu tik daudz," stāsta Rancāne.

Viņa uzsver, ka pērn interesentu plūsma bijusi negaidīti liela. Lielākoties cilvēki brauc izbaudīt ainavu un lavandu aromātu, iemūžināt mirkļus fotogrāfijās un rast mieru.

Zemkopības ministrijā (ZM) norāda, ka, ņemot vērā datus par platībmaksājumu atbalstu, pērn Latvijā lavandas augušas 10,5 hektāru platībā. Lavandas tagad uz Latgali atved cilvēkus no daudzām pasaules malām.

"Pagājušo gadu bija ļoti liela interese. Mums bija pat ciemiņi no Kubas. Bija no Amerikas, Ukrainas, Anglijas. Man liekas, viņiem patīk būt pie dabas, patīk lavandu atmosfēra, klusums. Ļoti daudzi ir uzsvēruši to, ka viņiem patīk mūsu lauks, jo te ir plašums," atzīst saimniece.

"Lavandas patiešām kļūst aktuālas kā saimniecību tūrisms. Mēs redzam, ka cilvēki arvien aktīvāk brauc uz dažāda veida saimniecībām, tostarp  saimniecībām, kas kaut ko audzē, rāda un stāsta. Arī tādas, kur ir iespēja piedalīties tā sauktajā "pašlasīšanā". Dažādas ogas, dārza brīnumi," stāsta Latgales tūrisma asociācijas speciāliste Laura Spundere.

Lavandu saimniece Rancāne lēš, ka šogad sezona varētu beigties ātrāk, jo karstuma un sausuma dēļ lavandas zied ļoti strauji.

Šādi laikapstākļi ir labvēlīgi ziediem, taču Latvijas aukstās ziemas un pavasara salnas katru gadu rada bažas lavandu audzētājiem.

"Ziemeļu vēji nepatīk. Šogad bija tā, ka šī ziemeļu puse bija ļoti cietusi. Tad es tās visas izgraizīju ar rociņām katru krūmiņu. Tad vēl bija pavasara salna, 7–8 grādi, kā kurā vietā, tad man nācās vēl tos zariņus pielabot, izlabot," saka Rancāne.

Aktīvais lavandu ziedēšanas laiks ir aptuveni mēnesi. Jau no jūlija vidus sāksies ziedu griešana, kas vēlāk rudenī saimniecei Aijai ļaus izgatavot tūristu pieprasītus suvenīrus – arommaisiņus, ziedūdeni, ēteriskās eļļas un daudz ko citu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti