Dienas ziņas

Sākta kampaņa, lai ierobežotu telefonkrāpniecību

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Vidzemē akūts dzīvojamā fonda trūkums

Vidzemē akūts dzīvojamā fonda trūkums

Viena no problēmām, ar ko jau ilgstoši saskaras vairākas pilsētas Vidzemē, ir nepietiekams dzīvojamais fonds. Pašreiz daudzviet pieprasījums ir krietni augstāks nekā piedāvājums, un kvalitatīvu un cenu ziņā adekvātu dzīvokli atrast ir liels izaicinājums, īpaši sarežģīti tas ir iedzīvotājiem ar zemu ienākumu līmeni. Pašvaldības gan sola būvēt jaunas daudzdzīvokļu mājas, taču arī tas nebūs pietiekami.

Daudzviet Vidzemē īres dzīvokļu piedāvājumu klāsts ir mazs un ir grūti atrast pienācīgu dzīvokli par saprātīgu cenu. Piemēram, Valmierā divistabu dzīvokļa īres maksa mēnesī vidēji ir no 300 līdz 400 eiro, neskaitot komunālos maksājumus. Līdzīga situācija vērojama arī citviet. Ļoti pieprasīti ir divistabu dzīvokļi.

"Pēc statistikas tas ir tāds aptuveni klasisks divistabu dzīvoklis, kur ir dzīvojamā istaba un viena guļamistaba, bet ir jāsaprot, ka nekustamais īpašums nav modes tendence. Tas tiek iegādāts atkarībā no vajadzības," skaidroja Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Tā kā pilsētās Vidzemē dzīvokļus atrast ir grūti, ģimenēm ar zemākiem ienākumiem tie jāmeklē citviet. Šo situāciju redz arī pašvaldībās.

"Mēs esam daudz lietas dzirdējuši, ka ne vienmēr var atļauties tādu cenu un meklē kādu citu risinājumu, tāpēc arī meklē tuvākajos ciemos, kur šīs cenas ir lētākas, un izmanto iespēju katru dienu braukt uz Valmieru," atzina Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei").

Dzīvokļu trūkumam ir arī jūtamas ekonomiskās sekas – tas būtiski ietekmē Vidzemes pilsētu un arī novadu attīstību. Ja nav, kur dzīvot, nav iespējams atrast darbiniekus.

"Nesen bijām Priekuļos, Agroresursu institūtā, tā ir zinātniska institūcija, kas cenšas piesaistīt doktora līmeņa zinātniekus, un diemžēl dažus zinātniekus ir nācies zaudēt, jo nav dzīvojamā fonda," atklāja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs ("Jaunā Vienotība").

"Ekonomiski aktīva ir ne tikai pilsēta, bet arī pagasti. Kā piemēru varu minēt Mālpili, kur ir izvietotas vairākas ražotnes un vienā no uzņēmumiem bija vakantas 40 darbavietas, bet darbaspēka pieejamību ierobežoja dzīvojamā fonda nepieejamība," teica Siguldas novada priekšsēdētāja vietniece Ina Stupele ("Jaunā Vienotība").

Centieni risināt mājokļu trūkumu Vidzemē gan ir vērojami, un tajos iesaistās pašvaldības, privātais sektors un arī valsts.

"Kopumā šobrīd ir atvērtas ap 100 būvatļaujām privātmāju būvniecībai, tas nozīmē, ka tuvākajā laikā kaut kad arī šīs mājas tiks pabeigtas, kurās arī būs iespēja dzīvot, bet tās visas ir privātās iniciatīvas. SIA "Valmieras namsaimnieks"  pirmo reizi pieteicies valsts atbalsta programmā, kur iespējams iegūt Eiropas grantu – īres dzīvokļu būvniecībai. Ir apstiprināts šis grants, un šobrīd mēs varam redzēt, ka jau sākas būvniecības darbi teritorijā, un plāns ir uzbūvēt 120 dzīvokļus tieši izīrēšanai," klāstīja Baiks.

Augsto iedzīvotāju pieprasījumu pēc dzīvesvietām tuvākajos gados paredzētie mājokļu projekti gan pilnībā nespēs apmierināt. Tāpēc būs jāmeklē vēl citi veidi, lai šo problēmu risinātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti