Analītiķi: Saules un vēja enerģija kļuvusi par dominējošo Eiropas Savienībā

Šā gada pirmajā pusē no saules un vēja saražotās enerģijas apjoms Eiropas Savienībā pirmo reizi pārsniedzis no fosilā kurināmā saražotās enerģijas apjomu. Izmaiņas notikušas, neraugoties uz patēriņa pieaugumu par 0,7%.

Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā bāzētais analītiskais centrs "Think Tank EUROPA" informē, ka saule un vējš nodrošina 30% no blokā patērētās elektrības, bet fosilais kurināmais – 27%. Robežšķirtne pārkāpta 13 dalībvalstīs, un Vācijā, Beļģijā, Ungārijā un Nīderlandē tas notika šajā pusgadā.

"Netīrās" enerģijas ražošana gada laikā kopumā samazinājusies par 17%, un lielākā ietekme bija ogļu izmantošanas kritumam par 24%. Dabasgāze šā gada pirmajā pusē izmantota par 14% mazāk.

Rezultātā klimata izmaiņas veicinošo gāzu emisijas šajā nozarē patlaban ir par gandrīz trešdaļu zemākas nekā 2022. gada pirmajā pusē. Tas ir nepieredzēts samazinājums tik īsā laika periodā.

Analītiskā centra pārstāve Dite Braso-Sorensena norādīja, ka izmaiņas veicināja arī drošības apsvērumi, jo pēc Ukrainas kara sākuma kļuva skaidrs, ka Eiropa ir pārāk atkarīga no Krievijas resursiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti