Top pasaulē pirmie e-komercijas noteikumi ar mērķi atvieglot tirgošanos internetā

Pasaules Tirdzniecības organizācijā jūlija beigās tika panākta vienošanās, lai mēģinātu atvieglot e-komerciju visā pasaulē, radot vienādus spēles noteikumus. Tā ir pirmā šāda veida vienošanās pasaulē. Dokuments cita starpā paredz modernizēt muitas deklarāciju iesniegšanu, kā arī līgumu parakstīšanu, padarot tos elektroniskus.

Top pasaulē pirmie e-komercijas noteikumi ar mērķi atvieglot tirgošanos internetā
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

Vienošanās par kopīgiem pasaules e-komercijas noteikumiem var būtiski atvieglot preču un pakalpojumu tirdzniecību internetā. Sarunas Pasaules Tirdzniecības organizācijas ietvaros par to ilga piecus gadus. Eiropai tas ir būtiski, jo tā ir pasaules līdere digitāli sniedzamo pakalpojumu jomā.

Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisāra Valda Dombrovska ("Jaunā Vienotība") padomniece Maija Celmiņa stāstīja, ka pašreiz uzņēmumiem tirgot preces un pakalpojumus internetā var būt diezgan sarežģīti un laikietilpīgi: "Kā mēs to darām? Mēs vienojamies ar katru konkrēto valsti par noteikumiem. Šis ir mēģinājums vienoties globāli. Kāpēc mēģinājums? Liels darbs ir izdarīts, taču tas vēl ir jāiestrādā Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumos. Lai to izdarītu līdz galam, ir nepieciešama visu iesaistīto dalībvalstu piekrišana."

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD dati liecina, ka digitālā tirdzniecība šobrīd veido aptuveni 25% no visas starptautiskās tirdzniecības. Turklāt tā aug straujāk nekā tradicionālā tirdzniecība. Tādēļ mēģinājums rast vienotus starptautiskus standartus šajā jomā ir īpaši nozīmīgs. Tas palīdz arī atjaunot Pasaules Tirdzniecības organizācijas nozīmi, jo pēdējos gados tās darbs daudzās jomās ir gandrīz paralizēts.

Celmiņa norādīja: "Šie noteikumi pārsvarā ir vērsti uz uzņēmumiem – gan mazajiem, gan vidējiem, gan lielajiem –, visiem, kas tirgojas internetā. Protams, ka kaut kādā mērā tas ietekmē arī patērētājus. Ja uzņēmējiem tas process ir vienkāršāks, vieglāks un galvenais lētāks tāpēc, ka var parakstīt dokumentus elektroniski, var nosūtīt elektroniski dokumentus, var noslēgt elektroniski līgumu, ja tas ir lētāk, tad arī patērētājam tam būtu jābūt lētāk, jo tagad vairs nevajag tērēt tik daudz naudas juristiem katrā valstī, kur tu gribētu eksportēt vai importēt, vai kaut ko pārdot tiešsaistes platformās. Pietiktu, ka ir vieni kompleksie noteikumi."

Lielbritānijas valdība lēš, ka šīs vienošanās iedzīvināšana varētu palīdzēt tās ekonomikai izaugt gandrīz par vienu procentu. Tādēļ amatpersonas Londonā to dēvējušas par kardināli jaunu risinājumu un akcentējušas mēģinājumu šādi plašāk izmantot e-parakstu, elektroniskos līgumus un elektroniskās muitas deklarācijas. Tam visam vajadzētu samazināt uzņēmēju izmaksas, tostarp patērēto laiku.

Par daudzsološu šo e-komercijas vienošanos uzskata arī Japāna un Austrālija, kas kopā ar Singapūru ir vadījušas sarunas par tās tapšanu. Turpretī ASV valdība paudusi bažas par drošību un aicina strādāt tālāk pie nepieciešamiem izņēmumiem šajā jomā.

Dombrovska padomniece Celmiņa sacīja, ka darbu Ženēvā ir paredzēt turpināt reizi mēnesī ieplānotajās sanāksmēs, bet konkrētus termiņus gala lēmumam pašreiz ir grūti nosaukt.

"Kā mēs redzam, tas prasīja piecus gadus. Iestrādāšana noteikumos, es pieļauju, prasīs daudz mazāku laiku. Bet termiņu mēs neizvirzām, jo prioritāte ir panākt, ka tas ir vienots risinājums globāli, lai visas valstis tam piekrīt. Jo tikai tāds mērķis sniegs labumu gan uzņēmējiem, gan klientiem," pauda Celmiņa.

Savi iebildumi ir arī tādām valstīm kā Brazīlija, Indonēzija un Turcija. Tādēļ panākt vienprātību varētu būt sarežģīti. Pastāv iespēja pārcelt šo vienošanos no Pasaules Tirdzniecības organizācijas uz citu starptautisku iestādi. Bet tādā gadījumā valstis nevarēs paļautos uz organizācijas strīdu risināšanas mehānismu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti