Četrām lielajām slimnīcām piešķir 5 miljonus eiro jaunu iekārtu iegādei

Jaunu iekārtu iegādei valsts klīnisko universitāšu slimnīcu vajadzībām valdība otrdien, 1. oktobrī, lēma piešķirt 5 miljonus eiro. Jaunas iekārtas iegādāsies Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS), Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS), Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS), kā arī Nacionālais psihiskās veselības centrs.

Kā norādījusi Veselības ministrija (VM), jaunas iekārtas slimnīcām nepieciešamas, lai sekmētu un turpināt nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu nepārtrauktību.

RAKUS pārdalīti 1,2 miljoni eiro, lai iegādātos specializētas datortomogrāfijas iekārtu. VM skaidroja, ka esošo iekārtu noslodze diagnostisko izmeklējumu veikšanā ir 100% un kvotu izpilde 2023. gada griezumā sasniedza 113%, līdz ar to pārbaužu veikšanu uz esošām diagnostiskām iekārtām nav iespējams nodrošināt. 80% no pārbaudēm tiek veiktas pacientiem ar onkoloģisku diagnozi.

PSKUS pārdalīti papildu 2,2 miljoni eiro dažādu iekārtu, tajā skaitā operāciju mikroskopa, mamogrāfijas iekārtas iegādei. Kā norādīja VM, šobrīd Stradiņa slimnīcas rīcībā ir viens mamogrāfs, kas ik pa laikam ir arī jāremontē, dīkstāvei ieilgstot pat vairāk par nedēļu. Mamogrāfs ir nepieciešams, lai veiktu krūts vēža skrīningu.

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā par 1,13 miljoniem iegādāsies ultrasonogrāfijas iekārtas, rentgeniekārtu un citu aprīkojumu. Ar jaunu ultrasonogrāfijas iekārtu uzlabotos izmeklējuma kvalitāte, kā arī, aprīkojot iekārtu ar aknu steatozes programmu, būs iespējams savlaicīgi konstatēt aknu steatozi, kas palīdzētu ātrāk pacientu novirzīt pie gastroendokrinologa. Šobrīd BKUS nevienas šādi aprīkotas iekārtas nav, tāpēc bieži destruktīvs apendicīts tiek konstatēts novēloti.

Tāpat BKUS iegādāsies papildu mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļai.

Papildu aprīkojumu par 450 000 eiro nodrošinās arī Nacionālajam psihiskās veselības centram. Plānots iegādāties hromatogrāfu ar mass–selektīvo detektoru saistībā ar jaunu psihoaktīvu vielu lietošanas izplatību, lai veiktu medicīniskās pārbaudes narkotisko, psihotropo un toksisko vielu ietekmes noteikšanai.

Līdzekļi šiem mērķiem gūti no gadskārtējā valsts budžeta pārdalāmā finansējuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti