Latvijas iedzīvotāju ārstniecības rēķinu apmaksai citās ES valstīs piešķir papildu 10 miljonus eiro

Lai nodrošinātu daļēju samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem citās Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem otrdien, 1. oktobrī, lēma pārdalīt Veselības ministrijai (VM) papildu 10 miljonus eiro.

Norēķinus ar citām ES dalībvalstīm, EEZ dalībvalstīm, Šveici un Apvienoto Karalisti par Latvijas pilsoņiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ES sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros veic Nacionālais veselības dienests (NVD).

VM norādīja, ka ik gadu NVD saņem rēķinus no citām valstīm apmēram 14 līdz 18 miljonu eiro apmērā, bet šiem norēķiniem budžetā ik gadu plānoti finanšu līdzekļi tikai 1,51 miljona eiro apmērā.

Tā kā NVD ik gadu starpvalstu norēķinus veic no iekšējām pārdalēm, tiek uzkrātas parādsaistības, un visus rēķinus nav iespējams apmaksāt noteiktajā termiņā – 18 mēnešu laikā, norādīja VM.

Par saistību neizpildi citas valstis Latvijai var piemērot arī soda procentu apmaksu.

Uz šī gada 10. septembri NVD saņēmis rēķinus 32,11 miljonu eiro apmērā.

No tiem 10 miljonu eiro apmērā ir rēķini, kuriem ir iestājies vai līdz šī gada 26. novembrim iestāsies apmaksas termiņš un kuriem var piemērot soda procentus. Kā aprēķinājusi VM, soda nauda var sasniegt pat 356 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti