Liepājas Karostas industriālā parka attīstība maina pilsētvidi un cilvēku paradumus

Šogad par jaunas ražošanas ēkas būvniecību Liepājā, Karostā, paziņojis viens no lielākajiem metālapstrādes uzņēmumiem Latvijā SIA "Jensen Metal", kas paredz veidot vēl ap 90 jaunu darbavietu. Uzņēmums jaunās ražotnes būvniecībā investē 6,2 miljonus eiro. Dāņu kompānija Liepājā darbību uzsāka pirms 20 gadiem un jau vairākus gadus attīsta savu ražošanu tieši Karostas industriālā parka teritorijā, kā metinātājas nodarbinot arī sievietes. Šobrīd Karostas industriālā parka teritorijā kopumā strādā trīs dažādi uzņēmumi un tiek būvēta jau piektā ražošanas ēka.

Karostas industriālais parks
00:00 / 04:35
Lejuplādēt

Arī sievietes var būt labas metinātājas

"Dāmas pie mums ir lielā cieņā, jo viņas ir metinātāji – juvelieri. Viņām ir cita acs, kā jāizskatās gala produktam. Dāmas ir tās, ko mēs arvien mēģinām balansēt darbinieku vidū. Šobrīd skatāmies, lai mēs ilgtermiņā spētu lauzt mītu, ka sieviete nevar būt metinātāja," stāsta Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) SIA "Jensen Metal" biroja vadītāja Anita Smilkts.

Viņa uzsver, ka jāspēj konkurēt arī atalgojuma ziņā, jo labi apmācīti speciālisti var atrast darbu arī ārvalstīs, taču svarīgi tos noturēt pašiem un piesaistīt jaunus. Uzņēmumā šobrīd nodarbina aptuveni 420 strādājošo. Karostā Liepājā šobrīd tiek ražots ļoti plašs produktu klāsts – dažādas nerūsējošā tērauda, melnā metāla, alumīnija detaļas un iekārtas pārtikas, būvniecības, enerģētikas un citu nozaru uzņēmumiem visā pasaulē. Tās ir dažāda izmēra krāsnis, iekārtas frī kartupeļu cepšanai, liektas caurules siltumapgādei un citi produkti.

Top jau trešā ražotne

Dāņu uzņēmums Latvijā savu darbību uzsāka tieši pirms 20 gadiem un pie sasniegtā neapstājas. Karostā top jau trešā ražotne, līdz ar to ir aptverts neliels kvartāls Karostā – tā ir Ģenerāļa Baloža, Virssardzes un tūlīt arī Zemgales iela. Jaunās ražotnes izveide ļaus palielināt ražošanas jaudas.

"Palielinoties ražošanas jaudām, arī darbinieku skaits palielinās, līdz ar to jau šobrīd gandrīz esošie 27 000 kvadrātmetri LSEZ "Jensen Metal" SIA ir kļuvuši par šauru. Top trešā ražotne, kas pavērsīs iespējas attīstīties un augt tālāk. Teju 6000 kvadrātmetros plānots izvērst gan biroju, gan ražotni. Varam paņemt vairāk pasūtījumu, izpildīt tos operatīvāk un jaudīgāk," saka Smilkts.

Šobrīd Karostas industriālā parka teritorijā strādā trīs uzņēmumi un tiek būvēta jau piektā ražošanas ēka.

Pēc "Liepājas metalurga" sabrukuma Karostas industriālais parks kļuva par potenciālu vietu ražošanas attīstīšanai. Ideja īstenojās, sakārtojot ielu un citu nepieciešamo infrastruktūru, investori šīm teritorijām atradās, turpina Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis ("Liepājas partija").

"Personīgi liels prieks, ka mums izdevies pārliecināt uzņēmējus, arī latviešu uzņēmējus, ka ir jāsaglabā vēsturiskās vērtības, un vienā no ražošanas ēkām ir integrētas vēsturiskās cara laika ēku fasādes.

Šis piemērs ir radījis vēlmi vēl vairākiem uzņēmējiem līdzīgā veidā vēl vairāk veco ēku integrēt ražošanas cehos. Tie būs nevis grausti, bet interesantas ražošanas ēkas ar vēsturiskām fasādēm," uzsver Hmieļevskis.

LSEZ "Jensen Metal" SIA Karostas industriālajā parkā.
LSEZ "Jensen Metal" SIA Karostas industriālajā parkā.

Mainās vide un paradumi

Pēdējo gadu laikā Karostā kopumā ir radīts vairāk nekā 500 jaunu darbavietu, tas radījis arī pārmaiņas pilsētvidē un cilvēku paradumos.

"Satiksme ir krietni intensīvāka un blīvāka, nekā tas bija pirms dažiem gadiem. Cilvēki brauc uz Karostu un no Karostas. Redzam arī to, ka cilvēki pērk dzīvokļus Karostā, – ja strādā kādā no Karostas uzņēmumiem, cilvēkam nav motivācijas braukt cauri visai pilsētai. Arī Karostas ikdienas dzīve kļūst piepildītāka ar cilvēkiem, tas var radīt arī citas attīstības iespējas," stāsta Hmieļevskis.

Karostā ir vēl brīvi vairāki zemes gabali, kurus iespējams izmantot ražošanas attīstībai, norāda Hmieļevskis. Karostā strādā trīs uzņēmumi – jau minētais "Jensen Metal", pieredzējušie ūdenslīdēju un ugunsdzēsēju iekārtu ražotāji – LSEZ SIA "Interspiro production" un jaunākais ir proteīna ražotājs, zirņu un pupu pārstrādātājs "SIA "Golden Fields Factory LV".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti