No nākamā gada palielinās valsts garantētos uzturlīdzekļus bērniem

No 2025. gada valsts uzturlīdzekļu apmērs bērniem līdz 7 gadu vecumam pieaugs līdz 125 eiro mēnesī, bet bērniem līdz 18 gadu vecumam, kā arī pilngadīgām personām no 18 līdz 21 gadam ­– līdz 150 eiro, otrdien, 1. oktobrī, lēma valdība.

Uzturlīdzekļu garantiju fonds nodrošina uzturlīdzekļu izmaksu bērniem, ja viens no vecākiem vai abi vecāki tos nenodrošina.

Likums paredz, ka no fonda izmaksājamais uzturlīdzekļu apmērs tiek pārskatīts reizi trijos gados, ievērojot valsts budžeta iespējas.

Kopš 2020. gada uzturlīdzekļos bērnam līdz 7 gadiem mēnesī no valsts garantēti 107,50 eiro, bet bērniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem – 129 eiro, ko turpina maksāt līdz pilngadīgas personas 21 gada vecumam, ja persona turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību.

Valdība lēmusi šo uzturlīdzekļu apmēru no nākamā gada bērniem līdz 7 gadu vecumam palielināt par 17,50 eiro – līdz 125 eiro, bet bērniem no 7 gadu vecuma – par 21 eiro – līdz 150 eiro.

Tā kā uzturlīdzekļu izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek veikta par iepriekšējo mēnesi, pirmie uzturlīdzekļi jau lielākā apmērā tiks izmaksāti 2025. gada februārī.

Šobrīd Latvijā ir nedaudz virs 42 000 uzturlīdzekļu parādnieku, kuru vietā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem tiek izmaksāti uzturlīdzekļi par vairāk kā 32 000 bērnu.

Šogad 8 mēnešos uzturlīdzekļos no valsts budžeta izmaksāti 33,5 miljoni eiro, bet regresa kārtībā no uzturlīdzekļu nemaksātājiem atgūti 11,2 miljoni eiro.

Tieslietu ministrijā skaidroja, ka atgūto līdzekļu apmērs ar katru gadu pieaug, tāpēc bija iespējams uzturlīdzekļu apmēru palielināt.

Finansējumu uzturlīdzekļu apmēra palielināšanai Tieslietu ministrija radusi tieslietu resora budžeta iekšējās pārdales rezultātā, šim mērķim netiks prasīti papildu līdzekļi 2025. gada budžetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti