Dienas ziņas

Dārzkopības institūtā Dobelē sācies ķiršu laiks!

Dienas ziņas

Tukuma novadā lasītprieku veicina ar "grāmatu stropiem"

Medus cena – tuvu pašizmaksai

Medus cena šobrīd tuvu pašizmaksai

Dravnieki vēl izvairīgi vērtē, kāda būs bijusi šī vasara. Pagaidām zemā medus cena radījusi bažas nozarē. Vairumtirdzniecībā tā jau ir tuvu pašizmaksai. Karstajā laikā šogad daudzi augi noziedējuši strauji un agrāk, nekā ierasts. Jau tagad izdevies pietuvoties teju visas sezonas vidējam saražotā medus apjomam.

Bitenieks Jānis Liepnieks dodas apciemot savas bites katru dienu. Kā stāsta Jānis, viss šogad notiek par divām nedēļām agrāk. Maijs ir bijis ļoti ienesīgs mēnesis, un, neskatoties uz to, ka jūnijā saules bija mazāk, bites strādāja.

"Varētu teikt, šis gads ļoti, ļoti labs. Iesākās ar rapšiem un pupām, ienesums pat ļoti labs, pat virs vidējā varētu būt. Pavasarī ļoti agri, ļoti agri attīstība bija saimēm, jo pavasaris bija labvēlīgs. Ziedputekšņus ienesa bites laicīgi, līdz ar to arī ātri attīstība un arī raža," pastāstīja biškopis.

Jānim ir bišu saimes savas saimniecības pagalmā, kā arī stropi tuvējā pļavā. Šogad jau ievākta aptuveni tonna ar medu. Tiesa, šobrīd vairāki ierastie nektāraugi – avenes, suņuburkšķi, rapši – siltā laika dēļ jau ir noziedējuši.

"Tas bezienesuma periods, tas varētu ātrāk sākties, bet tāpat, kā redzat, siens nopļauts. Būs atāls, būs āboliņš. Bites sev atradīs, bet medus ēdājiem tiks mazāk," prognozēja biškopis.

Biškopju biedrība gan norāda, ka vēl nevar spriest par to, kāda izvērtīsies šī sezona, jo priekšā aktīvākais ražas periods – jūlijs.

Vēl ziedēs arī virši, no kuriem labvēlīgu laikapstākļu gadījumā gaidāms ienesums.

Biškopju biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Brusbārdis norādīja, ka situācija gan īpaši neatšķiras no ierastās: "Bijuši silti un labvēlīgi laikapstākļi šogad. Tas tā mums mēdz būtu gadu no gada, kad ir pārrāvumi. Kad ir intensīvs ienesums divas trīs nedēļas un pēc tam ir tukšums vienu vai divas nedēļas. Šogad arī bija dravas novietnes, kur bija pārrāvumi."

Medus cena lielās konkurences dēļ kritusies

Karstā laika dēļ bites stropus vairāk apgādā ar ūdeni, līdz ar to medu ienes mazāk, tomēr biedrība norāda, ka tas neietekmēs ražu, jo bites tā ir pieradušas strādāt. Šobrīd nozarē gan ir satraukums par medus cenu, jo tā krītas.

"No ekonomiskā aspekta skatoties, biškopība šobrīd kaut kādā mērā ir krīzē. Medus cena ir nokritusies. Ja mēs salīdzinām kaut vai ar kovida laiku, kad medus cena tā kā pacēlās, tad šobrīd cena ir relatīvi zema. Principā vairumtirdzniecības cena ir, sākot no aptuveni 1,70 eiro līdz pat 3,20–3,50 eiro, bet tas ir ļoti individuāli starp cilvēkiem. Vidējā cena droši vien šobrīd vairumtirdzniecībā ir ap 2,50 eiro kilogramā, ne vairāk," pastāstīja Brusbārdis.

Lai medus ražošana atmaksātos, cenai būtu jābūt virs 3 eiro kilogramā.

Cenas ir ietekmējis Eiropas tirgus, kur šobrīd no citām valstīm ieved ļoti lētu medu, līdz ar to samazinās arī cena Latvijas medum.

Arī ar medus eksportu Latvijā nesokas. Lai arī tiek saražots vairāk medus, nekā Latvijā patērē, realizēt to ārpus valsts robežām nav viegli, jo  tirgus ir ļoti piesātināts. Kā stāsta bitenieks Jānis, šogad visaktīvākās bites bija pa Jāņiem, sanesot daudz medus. Tomēr vēl bitēm ir laiks darboties, un par to, kāds bijis gads kopumā, varēs spriest vien augusta beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti