Dienas ziņas

Kulbergs: "Rail Baltica" var kļūt par gadsimta problēmu

Dienas ziņas

Medus cena – tuvu pašizmaksai

Veikalos pēdējās plastmasas pudeles ar noņemamiem korķīšiem

Turpmāk tirdzniecībā laižamas tikai plastmasas pudeles ar neatdalāmu korķi

No otrdienas, 2. jūlija, tirdzniecībā drīkstēs nonākt tikai tādas vienreiz lietojamās plastmasas dzērienu pudeles un tetrapakas, kuru korķīši vai vāciņi arī pēc atvēršanas būs piestiprināti iepakojumam. Liela daļa ražotāju uz jauno sistēmu jau pārgājuši, taču kādam tas varētu likt Eiropas tirgu pamest. Saduras vides un ekonomikas intereses – to ieviest ir dārgi, turklāt patērētājiem tas nepatīk, taču plastmasas korķu piesārņojums vidē ir vērā ņemams. 

Eiropas Savienība (ES) 2019. gadā pieņēma direktīvu, kas nosaka, ka ar 2024. gada 2. jūliju visās bloka dalībvalstīs vienreizlietojamām plastmasas pudelēm ar tilpumu līdz trīs litriem ir jābūt aprīkotām ar piestiprinātiem korķīšiem.

Latvijas Tirgotāju asociācijā redz vairāk grūtības un izaicinājumus no izmaiņām. Tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs norādīja: "Patērētāji ir ļoti neapmierināti un lielākā daļā rauj tos korķīšus nost, jo ir ļoti neērti gan dzert no pudeles, gan arī to aizvērt."

Bet ražotājiem tas rada papildu izmaksas iepakojumu līnijas pārveidē. Mazajiem uzņēmumiem tam naudas var nepietikt, un tiem tirgus būs slēgts. Tāpat no 2. jūlija tirgū importēt nedrīkst dzērienus ārpus Eiropas Savienības, kuru ražotnes nebūs pielāgotas Eiropas prasībām.

Danusēvičs sacīja: "Nu, tas, manuprāt, ir drīzāk tas īstais motīvs, kāpēc Eiropas Komisija ir ieviesusi šo prasību, lai ierobežotu tirgu. Jo jau divus gadus Eiropas Komisija pieņem visādus lēmumus, direktīvas, regulas, lai izslēgtu lētāku preču ienākšanu Eiropas Savienības tirgū, lai vietējie ražotāji varētu veiksmīgāk to pārdot."

Tirgum un konkurencei samazinoties, pieaugs arī produktu cenas, vērtēja Danusēvičs. Viņš uzsvēra – ražotājiem šī pielāgošanās esot bijis dārgs un sāpīgs process. Izmaiņu mērķis ir samazināt plastmasas atkritumu daudzumu, un dzērienu korķīši ir viens no izplatītākajiem plastmasas atkritumu veidiem.

Biedrības "Zero Waste Latvija" valdes priekšsēdētāja Anna Doškina sacīja: "Šie dati, no kurienes ir ņemts pamatojums, ka korķīši ir problēma vidē, nāk no atkritumu auditiem. Tātad cilvēki iet pludmalēs, mežos, un dažādās citās vidēs, vāc atkritumus, piefiksē – kas tiek savākts. Arī Latvijā mēs to darām katru gadu."

Latvijā labi darbojas depozīta sistēma – agrāk dzērienu pudeles bija atkritumu līderos, tagad to piesārņojums stipri mazinājies, bet korķīši ir palikuši. "Zero Waste Latvija" pārstāve uzsvēra, ka šis ir labs veids, kā mazināt piesārņojumu.

Doškina pauda: "Pielāgoties vienmēr mums ir grūti. Liekas, ka tas ir mums neērti, korķītis spiežas vaigā dzerot, protams, ka tā paradumu maiņa vienmēr ir ļoti, ļoti sarežģīta, bet šajā gadījumā, manuprāt, tas paradums ir tik neliels, un tas efekts, ko tas dos, ir noteikti daudz ievērojamāks."

Taču tās tetrapakas ar vecā stila korķiem un pudeles, ko veikali ir iepirkuši vēl tagad, drīkstēs iztirgot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti