Panorāma

Dubultojies avāriju skaits, kurās iesaistīti kravas auto

Panorāma

Jaunajā tramvaju depo sola saglabāt vēstures mantojumu

Palielina finansējumu enerģiju ražojošo iekārtu iegādei

Valsts atbalstu saules paneļu un siltumsūkņu iegādei palielina par 5 miljoniem eiro

Papildu 5 miljoni eiro saules paneļu, siltumsūkņu un citu enerģiju ražojošo iekārtu iegādei – par to otrdien, 2. jūlijā, lēmusi valdība. Tas darīts, ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties atjaunīgās enerģijas ražošanas un elektroenerģijas uzkrāšanas iekārtas.

Mājsaimniecības varēs turpināt pieteikties valsts sniegtajam atbalstam, lai iegādātos un uzstādītu savā īpašumā saules paneļus, vēja ģeneratorus, kā arī siltumsūkņus, saules kolektorus, koksnes biomasas katlus vai pieslēgties centralizētajai siltumapgādes sistēmai. 

Valsts atbalstu saules paneļu un siltumsūkņu iegādei palielina par 5 miljoniem eiro
00:00 / 02:09
Lejuplādēt

Ar Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības fonda līdzekļiem programma paplašināta līdz 45 miljoniem eiro.

Premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") norādīja: "Šī programma mūsu iedzīvotāju vidū tiešām ir gana populāra un palīdzēs mums kļūt neatkarīgākiem no Krievijas. Mēs tātad ejam tajā virzienā, lai nākamā gada februārī atslēgtos no "BRELL" tīkla. Tāpēc arī papildu investīcijas šajā jomā."

Tiem iedzīvotājiem, kuri izvēlas uzstādīt saules paneļus vai vēja ģeneratorus komplektā ar elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtu, tās ietilpībai būs jābūt vismaz 5 kilovatstundas lielai. Šāda uzglabāšanas iekārtas ietilpība izvēlēta, ņemot vērā arī kopējā elektrotīklā nodoto saražoto elektroenerģiju mājsaimniecību vidū. 

Programma ir populāra – kopš 2022. gada marta ar valsts atbalstu saules paneļus uzstādījušas vai tiem pieteikušās vairāk nekā 12 000 mājsaimniecību, apliecināja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība). Papildus tam turpmāk 2500 eiro lielu atbalstu saņemt varēs arī enerģijas uzlādes akumulatoriem.

"Mēs katrs esam mazs, bet kopā veidojam lielo ģenerējošo jaudu. Pašlaik mājsaimniecību uzstādītie saules paneļi nodrošina vairāk nekā 180 megavatu jaudu. Kopā veidojam energodrošību, energostabilitāti. Mēs paplašinām programmu ar papildu iespējām iegādāties akumulatorus ar ietilpību vismaz pieci kilovati un atbalsta summu 2500 eiro. Tas ļauj saulainā laikā uzkrāto elektroenerģiju izmantot nakts stundās. Tādējādi veicinām gan elektrības efektīvu izmantošanu, gan savā ziņā balansējot arī kopējo sistēmu," sacīja Melnis.

Atbalstu sniegs kā vienreizēju maksājumu pēc projekta īstenošanas. Projektus mājsaimniecības varēs īstenot līdz šā gada 31. decembrim.

Savukārt atbalsta programmas pagarināšanu Klimata un enerģētikas ministrija vērtēs rudenī, ņemot vērā iedzīvotāju interesi.

Enerģijas nozarē valdība arī apstiprinājusi jaunas 134 miljonu eiro investīcijas energoapgādes drošuma un stabilitātes palielināšanai, biometāna ievades punkta būvniecībai un Latvijas energoapgādes tīkla modernizācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti