Pēc organizācijas "Siera klubs" apkopotajiem datiem Latvijā strauji palielinās siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju - 2023. gadā sasniegti 23 kilogrami.
"20 gadu laikā siera patēriņš ir četrkāršojies. Līdz ar to uz pusi pieaugusi ražošana. Ja vēl pieliktu klāt vai vispār izmestu no plauktiem sieru, kurš ir siera izstrādājums ar augu taukiem, tad mums būtu jau sen 30 kilogrami uz cilvēku," sacīja organizācijas valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Pēc ekspertu sacītā, tieši preču imports ir tas, kas kavē vietējo ražotāju attīstību un veido nesamērīgi augstu konkurenci vietējā tirgū.
Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks vērtēja, ka tirgū novērojama absurda situācija:
"Diemžēl tie cipari, kurus mēs redzam, cik siera tiek importēts un cik ir vietējais, ir diezgan skumji skatīties, jo tas ir gandrīz 50 uz 50.
Ja mēs runājam par citiem piena produktiem, piemēram, pasterizēts piens Latvijas veikalos 50% ir vietējās izcelsmes, un tieši tikpat importēts, un tas gan ir pilnīgs absurds."
Ražotāji meklē iespējas attīstīt nišas produkciju
Arī ražotāji atzina – konkurence vietējā tirgū ir milzīga, un šobrīd tiek meklētas iespējas, kā attīstīt nišas produktu ražošanu ārpus piesātinātā siera tirgus.
Piensaimnieku KS "Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis norādīja, ka vairāk uzmanības šobrīd tiek pievērsts produkta kvalitātei:
"Mēs sākam tirgum piedāvāt bio produkciju. Bio pienu, bio kefīru. Tas sevišķi saistīts ar to, ka šo bio pienu, bio kefīru pieprasa skolas, slimnīcas un citas iestādes, kur svarīga kvalitāte."
Daudzi ražotāji šobrīd ir pārorientējuši savus eksporta tirgus, aktīvi piedalās arī starptautiskajās izstādēs ar mērķi paplašināt tirgus apjomu ārvalstīs.
"Latvijas tirgus ir mazs. Mēs esam tik, cik mēs esam, un mēs varam, tas ir, piena pārstrādes uzņēmumi var augt tikai gandrīz vai uz eksporta rēķina. Siera eksports mums katru gadu ir bijis ar plus zīmi, un mēs priecājamies, ja imports ir ar mīnus zīmi. Pašlaik pirmajā pusgadā varbūt tik spoži šie cipari nav, bet līdz gada beigām, es domāju, tā plus zīme tomēr atnāks," pauda Davidanova.
Šobrīd lielākais izaicinājums ražotājiem ir arī darba spēka trūkums. Nozarē straujiem soļiem ienāk tehnoloģijas, lai mazinātu roku darbu, norādīja organizācijas "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja:
"Jaunieši nemaz tā neraujas uz šo nozari. Agri ir jāceļas, tas ir smags darbs.
Ļoti svarīgs uzdevums ir paplašināt ražošanu, bet tas viss ir uz inovācijām, viss uz jaunām tehnoloģijām."
Salīdzinot aizvadītā gada 6 mēnešu rādītājus ar sešu mēnešu periodu šogad, siera ražošana Latvijā pieaugusi par 3% jeb par 780 tonnām. Produkcija tiek eksportēta uz 41 valsti.