Talsos ražo atmīnēšanas iekārtas; pēc kara tās vajadzēs vēl 50 gadu

Līdz šim par sabiedrības ziedojumiem labdarības organizācija "Ziedot.lv" nosūtījusi uz Ukrainu vairākus tūkstošus atmīnēšanas komplektu. Tie šobrīd ir ļoti nepieciešami - katra neitralizētā mīna izglābj kāda bērna, civiliedzīvotāja vai karavīra dzīvību. Viens no uzņēmumiem, kas Latvijā ražo atmīnēšanas iekārtas, atrodas Talsos. Šīs iekārtas pēc kara vajadzēs vēl 50 gadus.

Uzņēmums "Teters" Talsos ir neliels, tajā strādā 10 darbinieki. Taču militārajā jomā uzņēmums darbojas jau kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimu. Vēl ciešāka sadarbība izveidojās no 2019. gada.

Talsos ražo atmīnēšanas iekārtas; pēc kara tās vajadzēs vēl 50 gadu
00:00 / 04:00
Lejuplādēt

Uzņēmuma valdes loceklis Neils Sniedziņš stāsta, ka mīnas atrod sapieri, bet ar atmīnēšanas iekārtām tās neitralizē.

 

 

Domās un darbos kopā ar Ukrainu!

Domās un darbos kopā ar Ukrainu!

Godinot Ukrainas neatkarības dienu 24. augustā, sabiedriskie mediji un "Ziedot.lv" 3 nedēļu garumā vienojas atbalsta akcijā Ukrainai, aicinot ziedot Ukrainas aizstāvjiem.

Šajā laikā sabiedrisko mediju saturā ikdienas ziņas par Ukrainu papildinās īpašas intervijas un reportāžas no kara zonas, stāsti par ukraiņu ikdienu Ukrainā un Latvijā.

Ziedot iespējams, zvanot 90204113 (maksa par zvanu 5 eiro ar PVN) vai ziedot.lv/ukrainai.

Lai var testēt savus izstrādājumus

"Tie ir nelieli, kalibrs mums ir no 30 līdz 50 milimetriem. Nu, un ar viņiem tiek iznīcināta nesprāgusī munīcija. Tas nozīmē, ar vienu šo iekārtu var iznīcināt tikai vienu konkrētu mīnu. Dažādas mīnas, dažādi kalibri, dažādi izmēri, jā. Nu, mums tagad ir četri, tuvākā laikā būs vēl," skaidro Sniedziņš.

Uz jautājumu, vai uzņēmumam ir arī kāds Aizsardzības ministrijas grants, viņš atbild apstiprinoši: "Mums ir bijuši vairāki granti, kurus mēs esam veiksmīgi nodevuši, startēsim atkal noteikti uz kādu kārtējo grantu. Grantus mēs izmantojam izstrādēm, testēšanai." Uzņēmums tiem piesakoties galvenokārt tādēļ, lai varētu piekļūt Nacionālo bruņoto spēku poligoniem, kur var testēt savus izstrādājumus.

"Mums arī ir citi inovatīvāki produkti arī, kurus mēs tagad projektējam un testēsim Ukrainā tuvākajā laikā. Gribam attīstīt Latvijā, veidot arī inovatīvus produktus, kādu varbūt citur pasaulē vēl nav," stāsta Sniedziņš.

 

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle norāda, ka atmīnēšanas iekārtas Latvijā ražo arī citi uzņēmumi. Piemēram, izstrādā iekārtas mīnu atmīnēšanai jūrā.

Ļoti perspektīva niša

"Baltijas jūrā pēc Otrā pasaules kara joprojām ir daudz mīnu. Nu, tās ir varbūt tādas pirmās iestrādnes, par kurām jau mēs varam konkrēti runāt, tā kā ir viennozīmīgi uzņēmumi, kas ir raudzījušies kaut nedaudz uz priekšu, un šobrīd arīdzan šī joma ir ļoti, ļoti pieprasīta. Un Ukrainai, pat cerot uz drīzu uzvaru, būs ļoti ilgi nepieciešams atbalsts atmīnēšanas jomā," skaidro Egle. Piemēram, šobrīd Ukrainā mīnas izvietotas ap izglītības iestādēm, bērnudārziem.

Elīna Egle
Elīna Egle

"Tā kā šajā jomā būs ļoti, ļoti daudz darba vajadzīgs, un kopumā šī ir ļoti, ļoti perspektīva niša, jo liela piedāvājuma globālos tirgos šajā jomā nav.

Īpaši arī rietumvalstis ir dzīvojušas miera apstākļos, un šāda pieprasījuma nav bijis, bet tas ir augošs tirgus, un pieprasījums noteikti būs, tāpēc es ļoti ticu, ka "Teters" darbs tiks novērtēts un viņi varēs arī piedāvāt savas kompetences nākotnē," sacīja Egle.

SIA "Teters" valdes loceklis Sniedziņš stāsta, ka uzņēmumam laba sadarbība izveidojusies ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", kas par iedzīvotāju saziedoto naudu iegādājas atmīnēšanas iekārtas un tās sūta uz Ukrainu.

"Manuprāt, ir daudzi iedzīvotāji, kuri neatbalsta kara darbību kā tādu, viņi negrib ziedot ieročiem, bet labprāt atbalsta to, ko mēs ražojam - atmīnēšanai, lai tas glābj cilvēku dzīvības," stāsta Sniedziņš.

 

Jautāts, vai pēc tam, kad karš Ukrainā beigsies, uzņēmums turpinās šajā jomā darboties, viņš atbild, ka atmīnēšanai būs nepieciešami vismaz 50 gadi: "Tas ir tikai saistībā ar Ukrainu un atmīnēšanu. Ja tagad vēl atmīnē Afganistānu un citus karstos punktus, kur ir bijusi karadarbība, tad viņiem zeme ir piesārņota ar nesprāgušo munīciju un ar citām lietām ļoti daudz un blīvi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti