Dienas ziņas

Valsts kontrole: Tuvākajos gados var pietrūkt tiesnešu

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Meklēs risinājumus, kā veicināt starpvalstu kreditēšanu

Dzīvot Latvijā un saņemt kredītu Spānijā? Bankas meklē iespējas starpvalstu kreditēšanai

Dzīvojot Latvijā, saņemt kredītu, piemēram, no bankas Spānijā? Tuvāko gadu laikā šāds scenārijs varētu kļūt par realitāti. Par to sākts runāt centrālo banku līmenī. Ņemot vērā, ka jau šobrīd teorētiski starp Eiropas Savienības valstīm pastāv brīvais tirgus, to varētu attiecināt arī uz banku pakalpojumiem. Lai šis stātos spēkā, vēl jāizpildās virknei nosacījumu.

Kreditēšanas tirgus Eiropā ir ārkārtīgi sadrumstalots, ikgadējā Latvijas Bankas rīkotajā konferencē trešdien, 2. oktobrī, uzsvēra vairāki starptautiskie eksperti. Ja to izdotos sakārtot, viena no iespējām, kas pavērtos, – Eiropas Savienības iedzīvotājiem saņemt banku pakalpojumus arī citās valstīs. 

"Domāju, ka tas ir iespējams, bet tas prasa darbu. Mums nevajadzētu būt naiviem – banku bizness pēc definīcijas ir risku menedžments. Tas nav, kā nopirkt maizi beķerejā, kur nevienam nerūp, cik turīgs ir klients. Bankām ir jāzina, kas tu esi, pirms tev izsniedz aizdevumu. Viņiem ir jāsavāc informācija," pauda Lietuvas Bankas prezidents Ģedimins Šimkus.

Viņš atzina, ka šobrīd savākt šādu informāciju ir ļoti sarežģīti, kā piemēru minot vienas un tās pašas bankas, kas strādā gan Latvijā, gan Lietuvā, bet tām ar informāciju mainīties aizliedz pašreizējais regulējums. Šāda un vēl daudz citu detaļu pirms pārrobežu banku pakalpojumiem būtu jānovērš.

Uz risinājumu pozitīvi raugās arī pašas komercbankas.

"Ir pagājuši 30 gadi kopš brīvā tirgus ieviešanas. Varam novērot lielu progresu, taču, lai novestu to līdz pilnībai, nepieciešams daudz ilgāks laiks. Un mēs šobrīd esam apmēram pa vidu," sacīja Eiropas Banku federācijas pārstāvis Gonsalo Gasoss.

Lai šādu iespēju iedzīvotājiem sniegtu, nepieciešami, pirmkārt, politiski lēmumi, norādīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Mēs pašreizējā brīdī, piemēram, izmantojam interneta veikalus citās valstīs. Un bez problēmām iedzīvotāji no tā iegūst. Finanšu pakalpojumi arī ir tāds pats pakalpojums vai prece," uzskata Kazāks.

Ne Kazāks, ne arī Lietuvas Bankas prezidents Šimkus nevarēja nosaukt konkrētu laiku, kad šāda iespēja pie labvēlīgiem politiskiem lēmumiem varētu stāties spēkā. Vienlaikus Kazāks uzsvēra – gan ģeopolitiskā situācija, gan Eiropas gausā ekonomiskā izaugsme spiež pārrobežu risinājumus ieviest jau drīzumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti