Biznesa ideju konkursā «Māmiņa. Uzņēmēja» Siguldas novadā atbalsta 4 projektus

Lai motivētu un atbalstītu jaunās māmiņas uzsākt savu uzņēmējdarbību, Siguldas novadā jau devīto gadu norisinājās biznesa ideju konkurss "Māmiņa. Uzņēmēja". Šogad atbalstītas četras idejas, kurām pašvaldība kopumā piešķīrusi finansējumu 12 000 eiro apmērā. Kādu rezultātu šis konkurss deviņu gadu laikā ir devis, un vai jaunās māmiņas, kurām pirmais darbs tomēr ir būt mammai, arī iesaistās uzņēmējdarbībā?

Siguldas novadā devīto gadu grantu konkurss «Māmiņa. Uzņēmēja»
00:00 / 04:15
Lejuplādēt

Konkurss palīdz arī reemigrantiem

Viena no šī gada konkursā atbalstītajām idejām ir Alīnas Sietiņas projekts "Kakao ražošana". Ar Alīnu un viņas dzīvesbiedru Anriju Latvijas Radio tikās Siguldā, Pils kvartālā, kur viņi iekārtojuši šokolādes un kakao tirdzniecības, kā arī meistarklašu vietu.

"Mēs īstenībā esam Latvijā vienīgie, kas gatavo no šīm pupiņām. Tās ir kakao pupiņas, kas nākušas no Ekvadoras," sacīja Alīna.

Alīna un Anrijs atgriezušies Latvijā no Islandes, kur abi strādāja, lai varētu tikt pie savas mājas. Šis sapnis nu ir piepildīts, un tagad jāattīsta sava biznesa ideja. Te noderēs konkursā gūtais atbalsts.

Anrijs un Alīna Sietiņi.
Anrijs un Alīna Sietiņi.

Tāpat šī gada konkursā 3000 eiro atbalstu guva saimniecība "Saules karsts", kuras saimnieki arī ir atgriezušies no ārzemēm un audzē dārzeņus, ogas un vēl daudz ko citu.

Idejas un mēģinājumi rodas mājās

To, ka ar konkursu izdodas palīdzēt arī tām ģimenēm, kas atgriežas, kā vienu no plusiem vērtēja Siguldas novada pašvaldības Attīstības projektu un uzņēmējdarbības nodaļas vadītāja Kristīne Zaķe:

"Ir māmiņas, kuras savulaik dzīvojušas ārzemēs un atgriežas, un saskata to iespēju un arī izveido savu uzņēmējdarbību ar šī konkursa palīdzību. 

Tā ka mēs arī, kā saka, atvedam atpakaļ savus iedzīvotājus."

Kā stāstīja Zaķe, bērnu kopšanas atvaļinājums ir laiks, kad māmiņas arī domā, kā sevi realizēt pēc tā:

"Parasti jau tās idejas rodas no tā, ka kāds kaut ko dara mājās. Pamēģina, sanāk, draugi paslavē. Spilgtākais ir tieši ar konditoreju, dažādu kūku cepšanas, dažnedažādākie konditorejas izstrādājumi. Sāk mājās un tad jau attīstās. Tad jau ir nepieciešamas telpas."

Ar atbalstu izveido iecienītu kūku tirgotavu

Tieši tā savu uzņēmējdarbību ir attīstījusi Anastasija Parafiņuka, kura izveidojusi savu konditorejas uzņēmumu. Nelielā kūku tirgotava Siguldas tirgū tagad ir pat ļoti iecienīta.

"Sākās ar pirmo bērnu dekrētā. Es viņai uz pirmo gadiņu uztaisīju savu pirmo lielo kūku, tā arī pamazām sāku. Draugiem iepatikās. Viens, otrs prasīja, lai uztaisa, tā arī sapratu, ka varu pelnīt. Pastrādāju arī citās vietās, konditorejās, restorānos, bet sapratu, ka man vieglāk pašai par sevi, jo ir arī bērni mājās. Tā es sāku mājās veidot biznesu," pastāstīja Anastasija.

Viņa atzina, ka šis atbalsts savulaik bija būtisks, lai varētu atsperties uzsākt savu uzņēmējdarbību:

"Pirmkārt, māmiņai ar bērniem ir grūti uzsākt to visu bez atbalsta. Re, kur mana pirmā krāsns, ko es dabūju konkursā "Māmiņa. Uzņēmēja". 

Pati tai laikā es nevarētu pavilkt, jo dekrētā tev nav ienākumi tik lieli. Tas bija atspēriens iet uz kaut ko lielāku."

Konkurss kā laba iespēja pamēģināt

Konkursā "Māmiņa. Uzņēmēja" ar savām idejām var piedalīties māmiņas, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Siguldas novads un kurām ir bērni līdz 10 gadu vecumam, skaidroja Zaķe:

"Atgriežoties no bērnu kopšanas atvaļinājuma, kā saka, saskatīt sevī to uzņēmēja potenciālu. Kļūt nevis par darba ņēmējiem, bet par darba devējiem, nodrošināt pašiem sevi, savu ģimeni.

Ik gadu mēs šim konkursam paredzam 12 000 eiro. Vienai projekta idejai ir 3000 eiro atbalsts grantu veidā."

Zaķe vērtēja, ka māmiņu piedalīšanās šajā konkursā ir arī kā mācībstunda, lai saprastu, vai viņa ir gatava būt uzņēmēja vai arī ne:

"Bizness ir risks, un ne visi to spēj uzņemties. Grantu programmas ir laba iespēja izmēģināt, saprast – sanāk, nesanāk, vai ir jāpārprofilē sava darbība nedaudz citādi. Tādā ziņā tas ir ļoti vērtīgi – saprast, ka sanāk, jo liela daļa atbalsta saņēmēju iet un attīstās tālāk. Ir māmiņas, kas saka, ka jau raksta nākamos projektus."

Līdzīgs konkurss "Māmiņa = Uzņēmēja" tagad ir kaimiņu novadā Ropažos, un par šo Siguldas pieredzi interesējušies arī citi novadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti