Dienas ziņas

No vistu kūtsmēsliem ražo kurināmo

Dienas ziņas

Krievija ar raķetēm un droniem uzbrūk Dnipro

Darbu sākusi "Latvijas Finiera" Kuldīgas ražotne

Darbu testa režīmā sāk «Latvijas finiera» Kuldīgas ražotne

Testa režīmā Kuldīgā darbu sākusi akciju sabiedrības "Latvijas finieris" koksnes pirmapstrādes rūpnīca. Tajā bērza finierkluču lobīšanai izgatavota unikāla iekārta, kas atstāj mazāk atlikumu un apstrādā zemākas kvalitātes materiālu. Kokapstrāde joprojām ir viena no svarīgākajām nozarēm Latvijas attīstībā, un šī tehnoloģija ļaus no tā paša apjoma saražot vairāk produkcijas.

Doma par to, ka koksnes pirmapstrādes vietu vajadzētu izveidot tuvāk tās resursiem – mežiem, tā samazinot kopējo apjomu, kas jātransportē uz tālāku pārstrādi Rīgā, koncernam "Latvijas finieris" bija jau pirms 11 gadiem. Izvērtējot reģionu izaugsmes potenciālu un resursu pieejamību, izvēlēta Kurzeme un tās centrs – Kuldīga.

Latvijas Finiera rūpnīca Kuldīgā
Latvijas Finiera rūpnīca Kuldīgā

Koklaukums pilsētas pievārtē darbojās jau vairākus gadus, bet nu testa režīmā arī ražotne, ieguldot 16 miljonus eiro. Tā aprīkota ar pasaules mērogā unikālu lobīšanas tehnoloģiju, norādīja ražotnes vadītājs Rinalds Larsens:

"Šī ietver divas tehnoloģijas. Iekārta ir apvienota no divām, ir uztaisīta viena, lai maksimizētu efektivitāti. Mēs iegūstam daudz, daudz mazāku  serdeni.

Pārpalikumu mazāk, materiāla ir vairāk, efektivitāte ir ievērojami labāka."

Lai saražotu vienu kubikmetru saplākšņa, nepieciešami aptuveni 2,5 kubikmetri finierkluču. Tāpēc svarīgi no katra baļķa iegūt maksimālo apjomu finiera. Jaunā iekārta finierkluci spēj nolobīt līdz pat 25 milimetru serdenim, kā arī apstrādāt zemākas kvalitātes materiālu. Tas dod iespēju saplākšņa ražošanai novirzīt papildu 300 000 kubikmetru koksnes gadā.

"Tas īstenībā ir tāds fundamentāls pētniecības un attīstības projekts tieši finieru rūpniecībā. Šī izstrādātā tehnoloģija ļauj no tādiem bērza sortimentiem, kas tipiski varbūt aiziet kaut kur eksportā, kas mazāk vērtīgi, jo tiek izmantoti pēc tam papīrrūpniecībā, celulozes ražošanā, iegūt augstvērtīgāku produktu, kas ir paredzēts plātņu rūpniecībai," skaidroja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Tikmēr "Latvijas finiera" valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems pastāstīja, ka ražotnē grasās arī eksperimentēt, lobot dažādas koku sugas: "Pamatā ir bērzs, bet ir klienti, kuri interesējās arī par melnalksni. Un es pieļauju, ka nākotnē varētu pārstrādāt arī citas koksnes sugas. Konkrētu projektu šobrīd vēl nav, bet tāda iespēja šajā ražotnē ir pilnīgi iespējama."

Jaunā ražotne strādās divās maiņās, kopumā ar laiku dodot darbu līdz pat 30 speciālistiem.

Pērn Kurzemē kokapstrādē darbojās 367 uzņēmumi ar 3300 nodarbinātajiem. Pēc nomaksāto nodokļu apjoma šai reģionā tie ir pirmajā desmitniekā – pērn nodokļos tie samaksājuši 20 miljonus eiro. Savukārt visā valstī kopumā pienesums no kokapstrādes uzņēmumiem bijis 124 miljoni.

"Ja runājam par visu meža nozari, kur ir mežsaimniecība, kokapstrāde, mēbeļu ražošana, no visas Kurzemē radītās pievienotās vērtības 13% ir radīti tieši meža nozarē. Salīdzinājumam – Vidzemē tas bija 21%, savukārt Zemgalē un Latgalē tie bija ap 8%, 9% no kopējās radītās pievienotās vērtības tur," skaidroja Bukonts.

"Latvijas finieris" ir lielākais bērza koksnes pārstrādes uzņēmums Baltijā. Tā ražotnes ir izvietotas arī Lietuvā, Igaunijā un Somijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti