Eiropas Savienība plāno ierobežot lēto Ķīnas preču ievešanu bez muitas nodevas

Eiropas Savienība (ES) plāno stingrāk vērsties pret tādām Ķīnas interneta tirdzniecības platformām kā "Temu" un "AliExpress". Tiek plānots, ka nākotnē muitas nodeva būs jāmaksā arī par sūtījumiem, kuru vērtība ir zem 150 eiro.

Pašlaik par internetā iegādātām precēm, kas tiek ievestas no ārpus ES esošām valstīm, muitas nodeva jāmaksā tikai tad, ja preces vērtība pārsniedz 150 eiro. Eiropas Komisija uzskata, ka šo kārtību daudzi izmanto ļaunprātīgi, uzrādot zemāku preces vērtību.

Ierobežojumi varētu skart tādas Ķīnas interneta tirdzniecības platformas kā "AliExpress", "Temu" un "Shein", kas pārpludina Eiropas tirgu ar lētām precēm, piemēram, piecus eiro vērtām kleitām un 20 eiro vērtiem viedpulksteņiem.

Eiropas Savienības teritorijā pērn ieplūda milzīgs apjoms ar lētām precēm no Ķīnas. Šādu sūtījumu skaits sasniedza 2,3 miljardus.

Patērētāju tiesību sargi brīdina, ka nereti šīs preces ir nekvalitatīvas vai pat patērētājiem bīstamas. Visbiežāk problēmas bijušas ar Ķīnā ražotu kosmētiku, rotaļlietām, elektroprecēm un apģērbu.

Tā kā sūtījumi, kuru vērtība ir zem 150 eiro, nav jāapliek ar muitas nodevu, daudzi pircēji šmaucas un uzrāda zemāku preces vērtību, lai nevajadzētu maksāt nodevu.

"Mēs esam nolēmuši tā rīkoties, jo šo iespēju plaši izmantoja krāpnieki. Mēs arī esam konstatējuši, ka līdz pat 65% no šādiem sūtījumiem zem150 eiro patiesībā ir par zemu novērtēti. Šī norma tika izmantota tikai tāpēc, lai izvairītos no muitas nodevu samaksas," atzīst Eiropas Komisijas pārstāve Lea Zubera.

Par muitas nodevu reformu lems jaunievēlētais Eiropas Parlamenta sastāvs.

Vācijas finanšu ministrs Kristians Lindners izteicies, ka Vācija atbalstīs šādu soli.

Taču, kā norāda laikraksts "Financial Times", dažas valstis varētu būt pret, jo jaunā kārtība sagādātu daudz vairāk darba muitai, kas tāpat ir pietiekami noslogota.

Ķīnas preču tirgotāji noliedz, ka Eiropas tirgu iekaro ar dempinga un negodīgas konkurences palīdzību.

"Neraugoties uz plaši izplatītiem kļūdainiem pieņēmumiem, mēs esam spējīgi nodrošināt zemas cenas, pateicoties efektīvam biznesa modelim un elastīgām piegādes ķēdēm," apgalvo Ķīnas apģērbu tirgotāja "Shein" pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti