Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Dienas ziņas

Darbu sākusi "Latvijas Finiera" Kuldīgas ražotne

No vistu kūtsmēsliem ražo kurināmo

Iecavā no vistu kūtsmēsliem ražo kurināmo

Pasaulē tāda tehnoloģija ir reti sastopama, arī zinātnieki ir apstrīdējuši, vai tas maz ir iespējams, ka no vistu kūtsmēsliem var ražot biometānu. Bet ražotne Iecavā "Bovo Gas" jau vairāk nekā trīs mēnešus pierāda, ka var, un Latvijas kopējā dabasgāzes tīklā pumpē biometānu – zaļas izcelsmes dabasgāzes analogu.

Plānots, ka šī ražotne gada laikā spēs saražot 100 000 megavatstundu enerģijas – tas ir vairāk, nekā gadā patērē viss Bauskas novads.   

Uzņēmumam "Balticovo" ir vairāk nekā 3,5 miljoni vistu, kuras gadā rada aptuveni 70 000 tonnu kūtsmēslu. No tiem ražo biogāzi, kas tiek pumpēta uz "Bovo Gas" trešdien, 3. jūlijā, atklāto ēku.

Tur biogāze tiek attīrīta un ražots biometāns, un tad tas nonāk kopējā tīklā cilvēku vajadzībām.

"Tiek novākts nost oglekļa dioksīds vai tautā pazīstamais CO2, kas tiek noņemts nost, arī to mēs plānojam nākotnē sašķidrināt un pārdot jau kā pārtikas gāzi – visām dzērienu nozarēm un arī siltumnīcām, ugunsdzēšamajiem aparātiem, industriālajām vajadzībām," stāstīja AS "Balticovo" valdes loceklis, komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka "jaunas rūpnīcas izveide un spektra paplašināšana nākotnē nozīmē papildu darbavietas, turklāt šis ir virziens, kurā lauksaimnieki turpinās virzīties, un attīstība notiek arī citviet Latvijā".

"Ir vairāki projekti, kas ir gan uzsākti, gan plānoti. Šis ir viens no pirmajiem, kas pieslēgts publiskajai infrastruktūrai, tieši gāzes vadam. Pašreiz tiek ražots biometāns Tērvetē. Es zinu, ka ir vēl saimniecības, kas plāno uzsākt vai jau sāk, pat ne plāno, bet sākas būvniecības stadija," stāstīja Melnis.

Ministrs uzsvēra, ka tas ir viens no drošākajiem enerģijas veidiem, kāds ir, turklāt to varam ražot paši.

Tas stiprina valsts energoneatkarību un pašpietiekamību.

Biometānu var ražot, arī pārstrādājot organiskos atkritumus vai notekūdeņu dūņas, tomēr galvenokārt to dara, pārstrādājot kūtsmēslus. Biometāna galvenā vērtība ir tā ekoloģija, un tāda enerģija pašlaik ir augstā vērtē.

"Šādā veidā tiek radīts ne tikai viens biznesa modelis, bet vairāki biznesa modeļi. Un tie ir biznesa modeļi, kas sakrīt ar visiem mūsu kopējiem Eiropas Savienības mērķiem – par zaļāku, atjaunīgāku un klimatneitrālu nākotni," norādīja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis (ZZS).

Bauskas novada domē priecājas par atklāto ražotni, jo daudzviet vēl ir gāzes katlu mājas.

"Mēs arī, protams, sekosim līdzi, kādas būs gāzes cenu svārstības attiecībā pret šķeldu. Protams, mēs arī skatāmies, jo mums nav iznīcināta visa gāzes iekārta kurināšanai. Un tā būs alternatīva, tas būs mūsu iedzīvotājiem, protams, ka milzīgs pienesums," sacīja Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks (Nacionālā apvienība).

Turklāt Bauskas novadā projektēšanu šādai ražotnei uzsācis vēl viens uzņēmums, kam ir tāds pats kūtsmēslu apjoms.

 "Bovo Gas" ražotne uzcelta deviņu mēnešu laikā un izmaksājusi septiņus miljonus eiro. Tā arī plāno paplašināt savu jaudu un izveidot papildu ražošanas līniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti