Panorāma

VK: Jāiegulda lielākas pūles jauno pedagogu noturēšanā

Panorāma

Krievija uzbrūk civiliedzīvotājiem Dnipro un Harkivā

Sakaru operatoriem būs plašākas iespējas

Sakaru operatoriem būs plašākas iespējas rīkoties ar radiofrekvencēm; paredz ieguvumu klientiem

Radiofrekvences, kuras izmanto mobilo sakaru operatori, būs vieglāk nododamas citiem uzņēmumiem. Satversmes tiesa lēmusi, ka Satversmei neatbilstoša ir norma, kas pašlaik liedz radiofrekvenču lietošanas tiesību nodošanu, ja tiesības uz konkrēto frekvenci iegūtas bez maksas. Tagad regulējums būs jāpārskata Saeimai. Vai iedzīvotājiem no tā kas mainīsies, un vai izmaiņas var ietekmēt tirgus konkurenci?

Satversmes tiesā vērsās uzņēmuma "Bite" meitas uzņēmums, kura lietošanā ir pirms vairāk nekā 14 gadiem pēc pieprasījuma bez maksas piešķirtas radiofrekvences. Tādas, kas tagad palīdzētu uzņēmumam attīstīt 5G tīklu.

Problēma – meitas uzņēmums "Unistrs" tās nedrīkst nodot izmantošanai pat savam mātes uzņēmumam "Bite", jo līdz šim bija noteikts, ka to, kas piešķirts bez maksas, tālāk nodot nedrīkst.

Satversmes tiesa lietu skatījusi jau kopš pavasara un nu lemts, ka norma ir jāmaina un tas ir sabiedrības interesēs.

"Mums ir jāsaprot, ka šis radiofrekvenču spektrs ir unikāls, ierobežots, publisks resurss, kas paredzēts radio sakariem. Sabiedrība ir ieinteresēta tajā, lai šis radio frekvenču spektrs pilnībā tiktu efektīvi izmantots," skaidroja Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Pēc būtības radiofrekvenču jautājums nav vēl pilnībā atrisināts. Tagad Satversmes tiesa uzdevusi līdz nākamā gada 1. janvārim Saeimai sagatavot jaunu regulējumu, kā tad uzņēmumiem savā starpā iespējams nodot radio frekvences. Arī tās, kuras iegūtas bez maksas.

"Šī lieta ir varbūt specifiska ar to, ka ir gan tiesību jautājumi, gan tehniskas dabas jautājumi par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanu," sacīja Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Satversmes 105. pants

Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Satversmes tiesa atzina, ka šī izšķiršanās konceptuāli ir jāveic pašam likumdevējam. Tāpēc, lai gan Satversmes tiesa atzina, ka regulējums neatbilst Satversmes 105. pantam, tomēr noteica, ka šis regulējums vēl kādu laiku paliek spēkā, dodot likumdevējam laiku jauna, saprātīga regulējuma izstrādei. 

Uzņēmumā "Bite" norādīja, ka izmaiņas dažādos veidos mēģināja panākt jau gadiem, bet līdz šim – bez panākumiem. Mobilo sakaru nozarē, kurā konkurē trīs vadošie uzņēmumi, Satversmes tiesas lēmums negodīgu pārsvaru nedos. Pārējie paši jau ilgstoši pārvalda sev piešķirtās frekvences.

Arī no klientu skatpunkta regulējums neko nemainīs, sacīja SIA "Bite Latvija" ģenerāldirektors Aruns Mickevičus:

 "Tikai to, ka mēs kā uzņēmums varēsim strādāt efektīvāk. Skaidrs, ka laika gaitā tas dos labumu arī klientiem."

Satversmes tiesā norādīja, ka nevarētu izveidoties situācija, kurā kāds uzņēmums tagad varētu par milzu naudu tirgot radiofrekvences, kuras ieguvis bez maksas un nav izmantojis, jo tiesības uz frekvenču izmantošanu tiek pārskatītas katrus piecus gadus.

Tāpat arī Satversmes tiesas spriedums negarantē, ka ikviens komersants varēs savas tiesības brīvi nodot tālāk, jo tas būs atkarīgs no Saeimas pieņemtā regulējuma un regulatora vērtējuma par katru nodošanas pieprasījumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti