Valdība paplašina atbalstu mājokļu iegādei vai būvniecībai daudzbērnu ģimenēm

Valdība otrdien, 3. septembrī, lēma paplašināt valsts atbalstu mājokļa iegādei vai būvniecībai daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kurās ir bērns ar invaliditāti. Valsts atbalsta programmas "Balsts" subsīdija, kā arī programmas "Altum" atbalsts turpmāk pienāksies arī ģimenēm ar nedaudz lielākiem ienākumiem.

Lai veicinātu finansējuma pieejamību mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti un daudzbērnu ģimenēm, kā arī ņemot vērā pēdējos gados novēroto inflāciju, valdība palielināja maksimālo ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamo bruto ienākumu uz vienu mājsaimniecības locekli.

Slieksnis palielināts no 17 000 eiro uz 23 000 eiro uz vienu ģimenes locekli. Maksimālais ienākumu slieksnis nebija pārskatīts kopš atbalsta programmas uzsākšanas 2020. gada jūlijā.  

Grozījumi veicinās mājokļu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, palielinot konkurenci starp kredītiestādēm un nebanku finansētājiem, kā arī sniegs iespēju nebanku finansētājiem izsniegt hipotekāros aizdevumus ar garantiju un subsīdiju, kas stiprinās nebanku finansētāju lomu hipotekāro aizdevumu tirgū.

"Konkurences spiediena palielināšana komercbanku sektoram ir būtisks virziens, kā iekustināt stagnējošo mājokļu kredītu tirgu, jo īpaši reģionos. Nebanku kreditētāju aktīvāka iesaistīšanās šajā segmentā veicinās kredītu pieejamību iedzīvotājiem, vienlaikus mudinot komercbankas pārskatīt savu pārlieku piesardzīgo politiku jaunu kredītu izsniegšanā," norāda ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Tāpat, līdz ar grozījumiem tika precizētas normas, lai nodrošinātu vienotu regulējumu hipotekārās pārkreditēšanas gadījumā.

Mājokļu garantiju programmu "Altum" īsteno kopš 2015. gada, un tās ietvaros personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, var saņemt valsts galvojumu līdz pat 50% no hipotekārā kredīta aizdevuma summas no aizdevuma mājokļa iegādei.

Kopš 2020. gada daudzbērnu ģimenes var saņemt arī subsīdiju "Balsts" - vienreizēju valsts subsīdiju hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas segšanai vai samazināšanai mājokļa iegādei vai būvniecībai.

Kopš 2023. gada decembra subsīdiju "Balsts" var saņemt arī ģimenes, kurās aug bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona ar I vai II invaliditātes grupu, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti