Igaunijā sāk būvēt vienu no Eiropā lielākajiem akumulatoru parkiem

Ceturtdien, 3. oktobrī, tika likts pamatakmens vienam no kontinentālajā Eiropā lielākajiem akumulatoru parka kompleksiem, ko Igaunijā, Kīsā, izbūvēs "Baltic Storage Platform". Tas ir svarīgs notikums, lai 2025. gadā īstenotu Baltijas valstu sinhronizāciju ar Eiropas tīklu, informēja uzņēmumā.  

Kopējo investīciju apjomu uzņēmums nolēmis neatklāt.

"Baltic Storage Platform" ir kopuzņēmums, kurā līdzdarbojas Igaunijas enerģētikas uzņēmums "Evecon", Francijas saules enerģijas ražotājs "Corsica Sole" un aktīvu pārvaldītājs, ilgtspējas projektu finansētājs "Mirova".

Šī kopuzņēmuma mērķis ir Harju apriņķī uzbūvēt divus akumulatoru parkus, kuru kopējā jauda būs 200 MW, bet kapacitāte sasniegs 400 MWh.

Pirmo projektu paredzēts nodot ekspluatācijā līdz 2025. gada beigām, bet 2026. gadā tam pievienosies otrs parks.

"Gan Igaunijas, gan visas Baltijas enerģētikai šis ir vēsturisks brīdis divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas ir ārkārtīgi svarīgs solis, lai sagatavotos Baltijas valstu sinhronizācijai. Otrkārt, kontinentālajā Eiropā vēl neviens nav uzbūvējis tik lielu akumulatoru parku kompleksu. Es ticu, ka šis pamatakmens, ko ielikām kopā ar mūsu partneriem no "Corsica Sole" un "Mirova", nebūs pēdējais un ka mēs turpināsim strādāt, lai panāktu stabilu energoapgādi," teica "Evecon" izpilddirektors Karls Kulls.

"Mēs savas zināšanas par enerģijas uzkrāšanas sistēmām esam guvuši Francijas salās un lepojamies, ka tagad varam tās eksportēt uz pārējo Eiropu. Tas ļaus ieviest pakalpojumus, kas nepieciešami elektrotīklu stabilitātei, un veicinās atjaunīgo energoresursu integrāciju," sacīja "Corsica" izpilddirektors Mikēls Kudisērs.

"Sākotnējā sadarbība starp mūsu partneriem "Corsica Sole" un "Evecon" ir loģiski novedusi pie lēmuma vairot finansiālās iespējas kopējā enerģijas uzglabāšanas platformā, lai palielinātu jaudu Baltijas valstīs. Šis nozīmīgais solis atspoguļo Igaunijas ambīcijas attīstīt vietējās enerģijas uzglabāšanas jaudas, ko mēs ar prieku atbalstām, īstenojot mūsu enerģētikas pārejas investīciju stratēģiju," piebilda Rafaels Lanss, enerģētikas pārejas fondu vadītājs uzņēmumā "Mirova".

"Igaunijai ir skaidrs mērķis – līdz 2030. gadam mūsu elektroenerģijas nozarei ir jāpārslēdzas uz atjaunīgajiem avotiem.

Un šeit svarīga loma ir enerģijas uzglabāšanai, jo saules un vēja enerģija mums ir jāuzkrāj brīžiem, kad daba atpūšas.

Uzglabāšanas sistēmu attīstīšana palīdzēs nodrošināt Igaunijas iedzīvotājiem tīru, uzticamu un cenas ziņā pieejamu elektroenerģiju," sacīja Igaunijas klimata ministre Joko Alendere.

Jauno akumulatoru parku un tā apakšstaciju ar elektrības pārvades tīklu savienos 330 kV maiņstrāvas pazemes kabelis, kas būs pirmais šāds risinājums Igaunijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti