Latvija kļūs par Starptautiskās Enerģētikas aģentūras dalībvalsti

Lai stiprinātu Latvijas energoapgādes drošību un veicinātu efektīvāku pāreju uz tīru enerģiju, Saeima ceturtdien, 3. oktobrī, pieņēma par steidzamu atzīto likumprojektu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā Enerģētikas aģentūrā, informēja parlamenta Preses dienestā.

Latvijas būtiskākie ieguvumi no dalības aģentūrā būs lielāka nacionālā drošība, tostarp energoresursu nodrošinājums krīzes gadījumā, iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā un enerģētikas politikas interešu aizstāvēšanā ne tikai kopā ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet arī valstīm ar globālu ietekmi uz enerģētikas politiku pasaulē, par likumprojekta virzību atbildīgās Ārlietu komisijas sēdē akcentēja Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji.

Tāpat aģentūras dalībvalstīm ir nodrošināta piekļuve spēcīgai analīzes un plānošanas komandai, kas sniedz prognozes, datus, kā arī rekomendācijas visos enerģētikas sektoros, un piekļuve politiku un piemēroto pasākumu datu bāzei.

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras misija, sadarbojoties valdībām un komersantiem, ir attīstīt drošu un ilgtspējīgu enerģētikas nākotni. Šobrīd tajā ir 31 dalībvalsts, to skaitā arī Igaunija un Lietuva. Aģentūras dalībvalstis aptver 80% no pasaules enerģijas patēriņa, minēts likumprojekta anotācijā.

Uzaicinājumu pievienoties Starptautiskajai Enerģētikas aģentūrai Latvija saņēma 2022. gada rudenī, un šobrīd esam viena no valstīm, kuras visātrāk izpildījušas priekšnosacījumus, lai iestātos aģentūrā, atbildot uz deputātu jautājumiem, iepriekš pauda Klimata un enerģētikas ministrijas pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti