NMPD vadītāju satrauc degvielas cenu kāpums plānotās akcīzes celšanas dēļ

Reaģējot uz ziņām par plānoto akcīzes nodokļa celšanu degvielai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule mikroblogošanas vietnē "X" paudusi bažas par degvielas nodrošinājumu operatīvajiem dienestiem. Pēc Cipules teiktā, NMPD no budžetā paredzētā finansējuma jau pēdējos trīs gadus nespēj segt degvielas izmaksas.

NMPD finansējums degvielas iegādei ir ap 2 miljoniem eiro gadā. Tas neesot mainīts jau kopš 2016. gada, lai arī šajā laikā degvielas cenu izmaiņas piedzīvotas vairākkārt, pastāstīja NMPD Transporta nodrošinājuma departamenta vadītājs Egils Lapiņš.

Kopš 2022. gadā notikušā Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā degvielas cenas augušas būtiski, un NMPD ar budžetā degvielas iegādei paredzētajiem līdzekļiem ir par maz. Salīdzinot ar 2016. gadu, nobraukto kilometru skaits samazināts par 1,7 miljoniem kilometru. Tas, protams, nenozīmē, ka NMPD atteiktu došanos uz akūtiem izsaukumiem.

Vairākkārt gada beigās par NMPD trūkstošo finansējumu brigāžu degvielas nodrošināšanai valdība lēmusi atsevišķi, sacīja NMPD pārstāvis Egils Lapiņš:

NMPD pārstāvis Egils Lapiņš
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

"Mums kopējais nobraukums ir ap 1,15 miljoniem kilometru mēnesī, un ar 2 miljoniem eiro gadā mums vairs nepietiek. Protams, ka mēs visu laiku par to aktīvi komunicējam ar ministriju, ka vajadzīgs papildu finansējums. Vēlams, lai tas ir nevis kā piešķīrums gada beigās, lai salāpītos, bet, lai atbilstoši situācijai degvielas tirgū šis finansējums būtu bāzes budžetā. Tas pašlaik diemžēl nav rasts."

Vai akcīzes nodokļa izmaiņu plāns ir negrozāms?

Plānotās akcīzes nodokļa izmaiņas nākamgad mazumtirdzniecībā dīzeļdegvielu sadārdzinās par 3,2 centiem litrā, bet benzīna cenu – par 2,7 centiem litrā, informējusi Finanšu ministrija. Kā izmaksas varētu mainīt nākamgad paredzamais akcīzes nodokļa pieaugums, NMPD transporta daļas vadītājam vēl nebija zināms. Taču skaidrs, ka degvielas izmaksu pieaugums skar ne tikai NMPD, bet arī operatīvos iekšlietu dienestus, tas ietekmēs arī pārtikas sagādes izmaksas. Tāpēc aktuāls ir jautājums, vai akcīzes nodokļa izmaiņu plāns ir negrozāms.

No Finanšu ministrijas (FM) skaidrojuma saprotams, ka izmaiņas ir aprēķinātas un pamatotas vairāku iemeslu dēļ. Finanšu ministrija likumprojekta anotācijā skaidro, ka

akcīzes nodokļa likmes jāpārskata, lai varētu daļēji kompensēt darbaspēka nodokļu ieņēmumu samazinājumu un arīdzan palielināt valsts budžeta līdzekļus.

Akcīzes pieaugumu turklāt paredz arī Eiropas Savienības CO2 kvotu prasības no 2027. gada, tāpēc budžeta veidotāji tās plāno ieviest pakāpeniski.

Par kādiem akcīzes nodokļa atvieglojumiem atsevišķām nozarēm gan netiekot runāts, sarunā ar Latvijas Radio atzina FM parlamentārā sekretāre Karīna Ploka:

FM parlamentārā sekretāre Karīna Ploka
00:00 / 00:45
Lejuplādēt

"Mēs, protams, no FM puses apzināmies, ka ir nozares, kurās objektīvi degvielas patēriņš ir lielāks – veselības un iekšlietu dienestos –, bet vienlaikus jāteic, ka kopumā bāzes finansējumu nevienai ministrijai nav paredzēts mazināt. Gada griezumā katrai ministrijai kaut kas paliek pāri un kaut kas nepildās, un tad līdzekļus var pārdalīt vajadzīgajam. Līdz ar to bažām, ka NMPD pakalpojums varētu tikt traucēts, nav pamata. Protams, ja pēkšņi degvielas cenas celtos strauji, valdība noteikti to risinātu."

NMPD budžets nākamgad kopumā būs par 1,6 miljoniem eiro mazāks nekā šogad, tādēļ dienests arī meklē dažādas darba organizācijas izmaiņas. Piemēram, plānojot samazināt brigāžu skaitu nakts stundās un ieviest jaunu hospitalizācijas principu iespējami tuvākajā slimnīcā. Tāpat brigāžu darbā daļu dienesta mediķu apmāca drošā auto vadīšanā, savukārt dienesta autovadītājus apmāca atbalsta sniegšanai mediķiem. No 1. oktobra pieaugušas arī dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti