Dienas ziņas

Plāno paplašināt Dobeles pilsētas robežas

Dienas ziņas

Izraēlas gaisa triecieni skar Beirūtas centrālo daļu

Kritizē likuma grozījumus

Saeimā konceptuāli atbalsta kreditēšanas reklāmas aizlieguma atcelšanu

Saeima ceturtdien, 3. oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas saskaņā ar Eiropas direktīvu paredz atcelt patērētāju kreditēšanas reklāmas aizliegumu. Atsevišķu deputātu ieskatā, ar likuma grozījumiem tiks veicinātas ātro kredītu reklāmas un sekmēta neapdomīga aizņemšanās. 

Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Kreditēšanas direktīvas prasībām, likumprojektā iestrādātas normas par to, kāda informācija jānorāda kredītu reklāmās. Atsevišķi opozīcijas deputāti uzskata, ka piedāvātā redakcija atvērs vārtus ātro kredītu reklāmām.

"Zem šīs direktīvas un Padomes prasībām realitātē ieslēpjam iekšā ātro kredītu reklāmu atjaunošanu," skaidroja deputāts Edgars Tavars ("Apvienotais saraksts").

Vairāki deputāti atzina, ka ātro kredītu reklāmas nav nekur pazudušas un ir klātesošas.

"Ir tik rafinēti tie lielie nebanku kreditēšanas reklāmdevēji, ka viņi apiet tā, ka tu nevari vispār pierādīt, ka tā vairs nav zīmola reklāma," sacīja deputāte Skaidrīte Ābrama ("Progresīvie").

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jurģis Miezainis ("Zaļo un Zemnieku savienība"), atbildot deputātu kritikai, pauda, ka projekts nav nesagatavots vai pārsteidzīgs, jo direktīvas prasības būs jāpārņem.

"Lai notiktu pārmaiņas un sasniegtu šos valstij svarīgos mērķus – ekonomisko izaugsmi, ekonomikas dubultošanos –, ir nepieciešami ne tikai politiski saukļi, bet arī izlēmīgi, jēgpilni un drosmīgi lēmumi," pauda Miezainis.

Kreditēšanas direktīva paredz pienākumu ietvert reklāmās paziņojumu patērētājiem par to, ka naudas aizņemšanās maksā naudu. Attiecīgi, likumprojektā ietverts šāds formulējums, kas jāiekļauj reklāmās: "Brīdinām! Aizņemšanās maksā naudu".

Likumprojektā paredzēts, ka visi nosacījumi, kas saistīti ar kreditēšanas reklāmu, turpmāk tiks regulēti Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Likumprojekts paredz, ka reklāmās, kas piedāvā iespēju kreditēt patērētājus, aizliegts veicināt bezatbildīgu aizņemšanos. Tāpat reklāmās aizliegts sniegt informāciju par iespēju saņemt kredītu personām ar negatīvu kredītvēsturi.

Ja reklāmā norādīta procentu likme vai cita skaitliska informācija par kredīta izmaksām, likumprojektā paredzēti nosacījumi, kas obligāti ietverami reklāmā ar uzskatāma piemēra palīdzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti