Rīta Panorāma

Dienvidu puslodē vēro pilnu Saules aptumsumu

Rīta Panorāma

Darbs, kas smalkāks par mata diametru – pētniece Līga Ignatāne

Streiks ASV ostās var radīt milzu zaudējumus ekonomikai

Streiks ASV austrumu ostās draud radīt milzu zaudējumus ekonomikai

ASV austrumu daļas ostās turpinās plašs darbinieku streiks. Ja akcija ieilgs, tā var radīt milzu zaudējumus Amerikas un visas pasaules ekonomikai. 

45 000 Atlantijas okeāna un Meksikas līča piekrastes ostu darbinieku streiks sākās trešdien, un pagaidām nav izdevies pat sākt sarunas starp arodbiedrību un darba devējiem. Akcijas dalībnieki pieprasa pēc iepriekšējā līguma beigām palielināt algas pusotru reizi, uzlabot sociālās garantijas un garantēt nodarbinātību pēc procesu automatizācijas. 

Streikā tiek bloķētas visas svarīgākās reģiona ostas, tai skaitā piestātnes, no kurām piegādā pārtiku Vašingtonai, Ņujorkai un citām lielajām reģiona pilsētām. 

Eksperti aprēķinājuši, ka pirmais šāda mēroga streiks kopš 1977. gada var ASV ekonomikai izmaksāt līdz pat vairākiem miljardiem dolāru dienā, nākotnē veicināt inflāciju un sagraut piegādes ķēdes. Šīs problēmas var ietekmēt arī novembrī gaidāmo prezidenta vēlēšanu rezultātus. 

Savukārt Eiropas iedzīvotājiem jārēķinās, ka ostās iestrēgušie kuģi nevarēs veikt plānotos reisus un tas var apgrūtināt preču piegādes tirgotājiem pirms Ziemassvētkiem, atzīmēja eksperti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti