Uzsāk apkures sezonu; visdārgāk šogad Ventspils novadā, lētāk – Strenčos, Jēkabpilī un Iecavā

Rīgā un daudzās citās vietās pamazām sāk pieslēgt apkuri ēkām un lielākā daļa siltumapgādes uzņēmumu ir paziņojuši, ka apkures sezonai ir gatavi. Regulatora apkopotie dati par apkures tarifiem oktobrī liecina, ka šoziem par siltumu maksāsim mazāk nekā pērn un aizpērn. Tomēr daļa iedzīvotāju joprojām ir parādā par iepriekšējās sezonas apkuri.

Šoruden vislielākais siltumenerģijas tarifs ir Ventspils novada Stiklos un Užavā – nedaudz virs 176 eiro par megavatstundu, bet Ventavā – par 26 eiro mazāk. Savukārt vismazāk par apkuri jāmaksā Strenču, Jēkabpils un Iecavas iedzīvotājiem – attiecīgi 52, 58 un 59 eiro par megavatstundu.

Šie ir septembra dati, ko ikviens var apskatīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā. Jāņem vērā, ka šie tarifi norādīti bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) – šī likme iedzīvotājiem, kas centrālapkuri patērē mājsaimniecībās, noteikta 12 % apmērā.

Daudzviet šogad tarifs zemāks nekā pērn

Iepriekšējās sezonās daudzviet tarifi sasniedza rekordus un galvenais iemesls bija Krievijas iebrukums Ukrainā, kas izraisīja gāzes un elektroenerģijas cenu lēcienu. Piemēram, dažās pilsētās par megavatstundu bija jāmaksā vairāk nekā 200 eiro, bet Ikšķilē pat vairāk nekā 300 eiro. Šā gada septembrī gan Ikšķilē tarifs bija 81 eiro par megavatstundu un arī citās pilsētās būs jārēķinās ar mazākiem tarifiem.

Sagaidāms, ka nākamajos mēnešos tarifi saruks, piemēram, tajos ciemos, kur pašlaik apkure ir visdārgākā. Arī Rīgā apkures tarifs no 15. oktobra samazināsies par 10% un "Rīgas Siltuma" pārstāve lēš, ka kopējie rēķini būs par 40 miljoniem eiro mazāki. Rēķinot vidēji uz divistabu dzīvokli, rēķins varētu būt par 15 eiro mazāks pie nosacījuma, ja āra temperatūra būtiski nepazemināsies.

Jaunjelgavā iepriekšējā sezonā bija lielas problēmas un ļoti augsti tarifi, turklāt bija vairākas avārijas un janvārī daudzi palikuši bez siltuma. Beidzot jaunjelgaviešiem izdevies lauzt līgumu ar līdzšinējo privāto siltuma ražotāju, un turpmāk to darīs pašvaldības uzņēmums "Aizkraukles siltums", kam gan nāksies strādāt vecajā katlumājā.

Rīgā sāk apkures sezonu

Šodien "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) ziņo, ka sāk apkures sezonu. Siltuma tarifs galvaspilsētā ir 82,63 eiro par megavatstundu. Uzņēmuma pārstāve Inita Kabanova stāsta, ka visām mājām pieslēgšanu plānots pabeigt trīs dienu laikā, tas ir, līdz sestdienai.

Jārēķinās, ka divu nedēļu laikā pēc apkures pieslēgšanas turpināsies apkures sistēmas stabilizēšanas darbi – to laikā atgaiso un sakārto apkures sistēmas, kurās radušies bojājumi vai kuras ietekmējuši iedzīvotāju vasaras laikā nepareizi un nesaskaņoti veikti remontdarbi.

Konkrētu apkures pieslēgšanas datumu katra māja var uzzināt individuāli vietnē "e-parvaldnieks.lv" vai no mobilās lietotnes.

Vēlāk apkures pieslēgšana notiks renovētajās mājās, kas siltumu saglabā ilgāk, tāpēc kopumā apkures sezona tajās ir īsāka un iedzīvotājiem apkures izmaksas esot mazākas. Savukārt laikā, kad gaisa temperatūra pārsniegs +12 grādus, apkure atslēgsies automātiski.

Joprojām ir arī parādnieki

Uzņēmuma "Rīgas Siltums" komercdarbības departamenta vadītāja Tatjana Kuļešova stāsta, ka šogad situācija ar parādniekiem ir līdzīga kā iepriekšējā gadā. Pēdējo gadu laikā situācija esot stabilizējusies. Arī uzņēmumā "Rīgas namu pārvaldnieks" informē, ka parādnieki ir, taču situācija tiekot risināta.

"Rīgas Siltums" par parādniekiem
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

"Kopumā maksāšanas disciplīna pēdējās sezonās ir pat ļoti laba. Bet jā, arī šogad ir vairākas mājas, kurām Rīgas siltums ir lēmis apkuri lielo parādu dēļ nepieslēgt. Tādas pašlaik ir 25 mājas. No savas puses mēģinām palīdzēt. Visas šajās mājās ar parādniekiem ir tiesu darbi, sarunas par izlīgumiem. Šobrīd redzam, ka no šīm mājām aptuveni puse tuvāko dienu laikā varētu trūkstošo samaksāt un pie apkures tikt," stāsta uzņēmuma pārstāve Inita Kabanova.

Valdības noteikumi nosaka, ka ar siltumu jānodrošina tās mājas, kuras veikušas samaksu vairāk nekā 80 % no pēdējā gada laikā izrakstīto rēķinu summas, bet par pārējo summu uzsāktas parāda piedziņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti