Uzņēmēji var pieteikties atbalstam zaļākai saimniekošanai; pieejamais finansējums – 20 miljoni eiro

Līdz otrdienas, 9. jūlija, pusdienlaikam uzņēmēji var pieteikties Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei. Iniciatīvu veic Attīstības finanšu institūcija "Altum", un pieejamais finansējums ir 20,8 miljoni eiro ar fiksētu procentu likmi 1,9% gadā. Realizētajiem projektiem ir iespēja arī saņemt dāvinājumu – kapitāla atlaidi līdz 30% apmērā no veikto investīciju apjoma bez PVN. Programma šogad paplašināta, nosakot, ka atbalstu var saņemt arī vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības komersanti, kā arī elektroauto var iegādāties visu programmai atbilstošo nozaru uzņēmumi.

Uzņēmēji var pieteikties atbalstam zaļākai saimniekošanai
00:00 / 04:05
Lejuplādēt

"Latvijas maiznieks" par līdzfinansējumu uzstāda saules paneļus

Tas ir labs atbalsts uzņēmumiem, kas vēlas darboties zaļi, sacīja uzņēmumā "Latvijas maiznieks", kas ir viens no šīs programmas īstenotajiem Latgalē. Uzņēmums izveidojis reģionā lielāko pašpatēriņa saules parku un iegādājies elektrotransportu pašceptās maizes realizēšanai tirgū.

10 tonnas no 100 000 tonnu maizes Latvijā dienā jeb 10%, ko saražo Daugavpils uzņēmums "Latvijas maiznieks", tiek cepta, pateicoties šovasar uzstādītajiem saules paneļiem. Tas ir labs ieguvums uzņēmumam, sacīja finanšu direktors Pāvels Meņšikovs:

"Mums kopējā saules parka jauda ir 0,78 megavati. Gada griezumā plānojam saražot 755 megavatus, šis cipars ir 10–12% no mūsu kopējā pieprasījuma.

Tas nozīmē, ka 10% no visas mūsu rūpnīcā saražotās produkcijas tiek ražota ar zaļo enerģiju. Mēs esam ļoti gandarīti, jo projekts kopā ar "Altum" ir veiksmīgi realizēts."

Pāvels Meņšikovs
Pāvels Meņšikovs

Pusmiljonu eiro saules paneļu parka izveidei savam pašpatēriņam naudas izteiksmē ieguldīja pats "Latvijas maiznieks", bet 30% jeb 150 000 eiro bija "Altum" finansējums.

Vienam projektam – līdz pat 1,5 miljoniem eiro

Arī šobrīd Latvijas uzņēmumiem ir iespēja pieteikties uz šāda veida atbalstu, norādīja "Altum" pārstāvis Kristians Pudans. Pieteikumu iesniegšana atvērtajā kārtā ilgs līdz 9. jūlijam.

Atbalstam pieteikties var gan mazie, gan vidējie, gan lielie komersanti. "Altum" nodrošina aizdevumu ar kapitāla atlaidi jeb dāvinājumu uzņēmējam, ja tas realizē energoefektivitātes projektus. Tā varētu būt gan energoefektivitātes uzlabošana uzņēmumā – ēkas siltināšana, dažādu mezglu sakārtošana, lai iegūtu enerģijas ietaupījumu –, gan saules paneļu uzstādīšana, kā arī iekārtu modernizācija, kas iet kopsolī ar produktivitātes palielināšanu.

"Šajā programmā ir papildu iespēja iegādāties elektroautomašīnas saimnieciskās darbības veikšanai," skaidroja Pudans.

Kopējais pieejamais finansējums visiem projektiem energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām un elektroauto iegādei ir 20,8 miljoni eiro.

"Vienam projektam šis atbalsts uzņēmumu grupām ir pieejams līdz pat 1,5 miljoniem eiro," norādīja Pudans.

Investīcijas "zaļajā ražošanā" svarīgas arī pašvaldībai

"Latvijas maiznieks" īstenojis jau vairākus uz zaļo enerģiju vērstus projektus un ir gandarīts par šo iespēju, sacīja uzņēmuma valdes loceklis Māris Daude:

"Mums tas ir ļoti svarīgs. Mēs šo zaļo enerģiju izmantosim porciju maizīšu "Maiziņš" ražošanā. Tā mēs mērķtiecīgi padarām šo produkciju videi draudzīgu. Šī mums uzņēmumā jau ir trešā kārtā, kurā mēs domājam zaļi. Pirmajā kārtā mēs uzņēmumā pirms vairākiem gadiem esam uzstādījuši ekonomaizera iekārtu, kad speciāli silto gaisu no maizes ražošanas krāsnīm ņemam un pārstrādājam enerģijā, un tad sildām ūdeni ražošanā, un ziemas laikā sildām arī visas telpas. Otrais projekts ir elektrobusiņa iegāde. Arī nākotnē šo autoparku plānojam paplašināt. Un trešais nozīmīgais projekts ir saules parks."

Māris Daude
Māris Daude

Modernizācija uzņēmumā ir atbalstāma, uz to uzmanību vērš arī pašvaldība, jo uzņēmums "Latvijas mazinieks" Daugavpilī ir viens no lielākajiem darba devējiem, un šīs investīcijas "zaļajā ražošanā" arī pašvaldībai ir būtiskas, sacīja Daugavpils domes Attīstības departamenta vadītāja Daina Krīviņa:

"Tik apjomīgs parks, kas saistīts ar privāta uzņēmuma attīstību, Daugavpilī īstenots pirmo reizi. Mēs ar to lepojamies, tā būs zaļā enerģija. "Latvijas maiznieks" ir trešais lielākais darba devējs reģionā, kas nodarbina vairāk nekā 400 darbinieku."

Daina Krīviņa
Daina Krīviņa

Attīstības finanšu institūcijas "Altum" ES Atveseļošanas fonda programmā energoefektivitātei, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai un elektroauto iegādei pieteikumi jāiesniedz līdz 9. jūlija pusdienlaikam.

Uz šo brīdi jau parakstīti vairāk kā 130 atbalsta līgumi par projektiem ar kopējām investīcijām 55 miljonu eiro apmērā.

Vēl virkne projektu ir dažādās izvērtēšanas stadijās, informēja "Altum" pārstāvji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti