Panorāma

Daļa Ukrainas bērnu karu piedzīvo jau 10 gadus

Panorāma

Panorāma

Latgales laukos gaida labāku sakaru pārklājumu

Latgales laukos gaida labāku sakaru pārklājumu

Daži mobilo sakaru operatori apņēmušies līdz šī gada beigām atteikties no 3G tehnoloģijas, vietā nākot 5G. Vispirms šāda pāreja būs vietās, kur sakaru lietotāju ir vairāk. Mazapdzīvotās vietās nereti vairāk gaida nevis ātrāku internetu, bet labāku sakaru pārklājumu.

Augstākās kategorijas ceļš, kas savieno abas lielākās Latgales pilsētas un tā vidū – sakaru traucējumi vairāku kilometru garumā. Mežains un paugurains apvidus, bet tā malā darbojas vairāki tūrisma uzņēmēji.

"Labi, vietējie pielāgojas, bet garāmbraucēji, caurbraucēji tūrismā – ne. "A" klases trase, starptautiskā nav noklāta!" pauda ZS "Juri" saimnieks Juris Lubāns.

"Bieži vien viesi, iebraucot no lielā ceļa... taisni tur ir kaut kāda tukšā zona. Tad, kad jau nezina, kur braukt, zvana. Un tad neko nevar saprast. Kur, kas, kā... traucējumi, tas ir kā likums," atzina ZS "Jāņi" saimnieks Jānis Mežinskis.

Operators kā risinājumu piedāvājis uzlikt antenu. Kurā virzienā to pavērst, jāsaprot pašiem, liecina uzņēmēju pieredze. Uzlabojums – minimāls.

Līdzīgi secinājumi arī kaimiņiem Rušona ezera krastā. No tā tālumā var redzēt Aglonas sakaru torni. Jau ikdienā ir problēmas, bet Aglonas svētku laikā tās tikai pastiprinās. "Bite", kas uzstādījusi sakaru torni ceļa malā, pakalnā nākamgad plāno uzstādīt 5G zemā frekvencē, kas nozīmē, ka sakariem būtu jāsniedzas tālu. LMT norādīja, ja uzņēmējiem ir problēmas, lai sazinās ar operatoru. Abi apgalvo, ka 5G uzstādīšana nav svarīgāka par jaunu bāzes staciju jeb sakaru torņu būvēšanu.

"5G primāri no noslodzes tiek izvērtēts, primāri tiek likts, kur ir lielāka noslodze, datu lietojums. Tā drīzāk būtu prioritāte. Bet pilnīgi noteikti mērķis nav atstāt bez kādas tehnoloģijas, tā vietā kaut ko neaizstājot vai nepiedāvājot kaut ko vēl labāku," sacīja Bite" tehniskā atbalsta komandas vadītājs Raivis Ezergailis.

"3G izslēgšana notiek tāpēc, ka tā ir gan morāli, gan tehniski novecojusi tehnoloģija un to izmanto aizvien mazāks klientu skaits.

Tas nav tikai no operatoru puses, tas ir arī no klientu puses, jo viņi iegādājas jaunākas iekārtas, kuras atbalsta jaunākas tehnoloģijas," skaidroja LMT Privātpersonu apkalpošanas dienesta speciāliste Ilze Saulīte.

5G un 4G neuztvers tie, kas lieto vecus telefonus vai SIM kartes. Operatori tos aicina nomainīt. Radio frekvenču skaits ir ierobežots, tāpēc 3G jāizslēdz, taču, kas un kā nāk vietā, atkarīgs no operatoriem, skaidro valsts akciju sabiedrībā "Elektroniskie sakari". Valstiski nav noteikts, kādas tehnoloģijas būtu jānodrošina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti