Latvijā tuvāko gadu laikā plāno izbūvēt vismaz 1000 dzīvokļu

Latvijā līdz 2030. gadam plānots izbūvēt vismaz 1000 dzīvokļu, kopējām investīcijām sasniedzot 100 miljonus eiro. To paredz "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) noslēgtais līgums ar Eiropas Investīciju banku (EIB) par īres mājokļu programmas īstenošanu Latvijas pašvaldībās.

Programma ļaus nodrošināt modernus, energoefektīvus un cenu ziņā pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un viņu ģimenēm valstij un pašvaldībām svarīgās nozarēs (skolotāji, mediķi, ugunsdzēsēji, policisti, militārpersonas, valsts un pašvaldību darbinieki u.c.), informēja VNĪ.

"Šāda apjoma konsultāciju līgums ar Eiropas Investīciju banku Latvijā tiek slēgts pirmo reizi, lai nodrošinātu, ka arī starptautiskie institucionālie investori varētu finansēt pieejamu cenu īres dzīvokļu būvniecību," sacījis finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība"). "Sadarbība ar augsti kvalificētiem un pieredzējušiem Eiropas Investīciju bankas ekspertiem valsts pārvaldei sniegs jaunas prasmes līdzīgu projektu sekmīgai īstenošanai nākotnē."

Sagaidāms, ka šī programma būtiski uzlabos situāciju reģionos, jo īpaši valstspilsētās, kur notiek lielākā ekonomiskā attīstība.

Sadarbībā ar EIB tiks apspriesti vairāki programmas ieviešanas modeļi, analizēta institucionālā kapacitāte gan valsts, gan pašvaldību līmenī, izstrādāta projektu atlases stratēģija, sagatavots pilotprojekts un sagatavots publiskās privātās partnerības līguma projekts, informēja VNĪ.

"Mēs jau tagad redzam lielu pašvaldību interesi par dalību programmā. Oktobra sākumā slēgsim nodomu protokolus, pamatojoties uz pašvaldību domju pieņemtajiem lēmumiem par konceptuālo dalību projektā," pavēstījis VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Nodomu protokolu ar pašvaldībām par līdzdalību projektā plānots slēgt Rīgā 2. oktobrī.

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu VNĪ ir uzdots izstrādāt projekta finanšu un ekonomiskos aprēķinus, kā arī iegūt nepieciešamos atzinumus no kompetentajām institūcijām. VNĪ būs galvenais publiskā partnera pārstāvis un strādās kopā ar pašvaldībām, kas piedalīsies projektā.

Pašvaldībām būs jānodrošina zemes gabalu piešķiršana un īres dzīvokļu līdzfinansēšana, ņemot vērā iedzīvotāju maksātspēju un tirgus situāciju. 

Šogad pavasarī intervētas 17 pašvaldības un analizēta statistika, lai izveidotu aplēses nākotnes pieprasījumam pēc pieejamu cenu īres dzīvokļiem. Pētījums apstiprina, ka Latvijas mājokļu politikas izaicinājums ir slikta mājokļu kvalitāte, pārapdzīvoti mājokļi, zema tirgus aktivitāte, kā arī papildu izaicinājums ir arī hipotekāro kredītu nepieejamība daļai sabiedrības. 

Pieejamu cenu īres dzīvokļu attīstības programma paredz nodrošināt jaunu mājokļu dzīvojamā fonda izbūvi pašvaldībās pēc iespējas īsākā laikā un augstākā kvalitātē. Projekts tiek veidots pēc "privātais partneris projektē, būvē, finansē, uztur, apsaimnieko" (PPP) modeļa, publiskā sektora pieejamības maksājumu iekļaujot valsts un pašvaldību budžetu izdevumos no 2030. gada, vienlaikus ar mājas pieejamību iedzīvotājiem. Turklāt programma paredz, ka projekta beigās pašvaldības saņem īpašumā zemi ar izbūvētiem mājokļiem.

Pagājušā gada beigās ar finanšu ministra rīkojumu tika izveidota vadības grupa šādu PPP risinājumu izveidei. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti