Dienas ziņas

"Apvienotais saraksts" vēršas prokuratūrā par "airBaltic"

Dienas ziņas

Jelgavas Valsts ģimnāzija nodrošina mācību procesu

Panākta vienošanās par virspeļņas nodokli bankām

Panākta vienošanās par komercbanku virspeļņas nodokli

Koalīcijā panākta vienošanās par komercbanku virspeļņas nodokļa ieviešanu. Vienlaikus tiks paredzēts kompensējošais mehānisms, kas ļaus mazināt nodokļa apmēru tām bankām, kuras aktīvāk finansē tautsaimniecību, sociālajā vietnē "X" ziņo ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība).

Valainis Latvijas Televīzijai norādīja, ka tuvāko trīs gadu laikā no bankām virspeļņas nodoklī varētu iekasēt vismaz 220 miljonus eiro.

"Nākamgad tie varētu būt tuvu 90 miljoniem, ko mēs iekasēsim, kas būs papildus līdzekļi visām tām nepieciešamībām, kas šobrīd ir. Tādu nav mazums, īpaši drošības jomā, ko esam izvirzījuši par valdības prioritāti," sacīja ministrs.

Valainis vēl pastāstīja, ka bankām būs iespēja saņemt arī virspeļņas nodokļa atlaidi.

Koalīcija vienojusies, ka atlaide varētu būt 50% apmērā, ja banka sasniegs būtiskus rādītājus ekonomikas stimulēšanas jomā, kreditējot tautsaimniecību.

Ir noteikti arī šo rādītāju līmeņi, bet par tiem ar finanšu nozari varētu turpināties diskusijas, pieļāva Valainis.

"Bet, protams, būs jāuzrāda būtiski uzlabojumi, kas varētu būt kredītportfeļa pieaugums vismaz 8, 10 procentu apmērā pret iepriekšējo gadu," skaidroja ministrs.

Ministrs vērtēja, ka virspeļņas nodoklis tādējādi būs motivācijas instruments bankām vairāk finansēt tautsaimniecību un ekonomisko izaugsmi Latvijā.

KONTEKSTS:

Finanšu iestādes Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos nopelnījušas 204,2 miljonus eiro, kas pret šo periodu pērn, kad banku gūtā peļņa bija milzīga, ir pat pieaugums. Lai bankas ar šo peļņu "padalītos", koalīcijā atsāktas sarunas par banku virspeļņas nodokļa ieviešanu.

Spraigas debates par iespēju bankas aplikt ar virspeļņas nodokli Saeimas Budžeta un nodokļu komisijā noritēja jau pērn. Tā vietā pagājušajā gadā bankām ieviesta uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) piemaksa 20% apmērā.

Latvijas Bankas prezidenta Mārtiņa Kazāka vērtējumā virspeļņas nodokļa ieviešana un tā sasaiste ar kreditēšanas mērķi ir atbalstāma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti