Igaunijas zinātnieku izstrādāts tests palīdz atklāt krāpšanos ar medu Vācijas tirgū

Jauns tests, kuru izstrādājuši Tartu zinātnieki, atklājis liela mēroga krāpšanos ar medu Vācijas tirdzniecības vietās. Eiropas Profesionālo bitenieku asociācijas vadītājs plāno sazināties gan ar Eiropolu, gan Interpolu, raksta Igaunijas portāls "Delfi".

Asociācijas vadītājs atveda uz Igauniju 30 dažādus medus paraugus. Analīzes atklāja, ka tikai trīs no 30 medus paraugiem bija īsti. Vēl divi paraugi daļēji atbilda dabiskā medus kvalitātes rādītājiem. Bija skaidrs, ka ražotāji šo medu bija mēģinājuši mainīt, un 25 paraugos esošo vielu nav bijis iespējams nosaukt par medu.

Eiropas valstu bišu ganītājiem ir ļoti grūti konkurēt ar tiem, kas īsta medus vietā pārdot lētāku produkciju, kur medus atšķaidīts ar sīrupu. Kā norādīja asociācijas vadītājs – ja Vācijas veikalā puskilograma medus burciņas cena ir zem diviem eiro, tad viennozīmīgi – tas ir viltojums.

Tartu zinātnieki laboratorijā "Celvia", kur tika veiktas šīs analīzes, ir izveidojušas tādu testu, kas var identificēt ne tikai medus sastāvu, bet pat tos augus, no kuriem bites medu atnesušas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti