Pētījums: Vidusslānim sevi pieskaita 40% iedzīvotāju, arvien vairāk sevi uzskata par trūcīgiem

1259 eiro uz vienu ģimenes locekli – šādi ienākumi, pēc iedzīvotāju domām, mēnesī būtu nepieciešami, lai savu mājsaimniecību varētu pieskaitīt vidusslānim. Par tādiem sevi atzīst 40% Latvijas iedzīvotāju, tikmēr 1,3% iedzīvotāju sevi uzskata par turīgiem, bet trūcīgo mājsaimniecību skaits palielinājies līdz 13%. Lielāks optimisms nekā Latvijā valda Lietuvā un Igaunijā, kur attiecīgi 58% un 55% iedzīvotāju sevi pieskaita vidusslānim. Kāpēc ir svarīgs vidusslānis un ko tas liecina par norisēm ekonomikā?

Iedzīvotāju finansiālā pašsajūta
00:00 / 04:08
Lejuplādēt

Lietuvā un Igaunijā optimistiskāki

"Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa vērtē, ka gadskārtējais pētījums, kurā iedzīvotāji novērtē savu finansiālo situāciju, raksturo arī ekonomikas kopējo situāciju.

"Pilnīgi noteikti labs vidusslānis, turīgs, ir ļoti laba bāze ekonomikas procesiem. Viņi ir prasīgāki pret paši savu izglītību, bērnu izglītību, pret dažādiem politikas jautājumiem, valsts attīstību kopumā, un tāpēc pilnīgi noteikti tas ir svarīgs aspekts, uz ko skatīties arī valsts attīstības kontekstā," akcentē Kropa.

Vienlaikus viņa atzīst, ka iedzīvotāju sajūtu līmenī vērtējums par viņu finansiālo situāciju pasliktinās: 

"Mums mazāk cilvēku sāk sevi pieskaitīt vidusslānim un arī turīgajam slānim, palielinās to iedzīvotāju skaits, kas sevi pieskaita drīzāk trūcīgo iedzīvotāju slānim.

Kaimiņvalstīs ir gluži pretēji – Lietuvā un Igaunijā, kas sevi pieskaita trūcīgajiem, samazinās un vairāk paliek tādu, kas sevi pieskaita vidusslānim. Ja Latvijā pie turīgajiem sevi pieskaita nedaudz virs 1%, tad kaimiņos tie ir 5%-8%."

Vidusslānis izjuta izmaksu šoku

Latvijas Universitātes Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Priede skaidro – tam, ka vidusslānis Latvijā nedaudz, bet samazinās, ir objektīvi iemesli.

"Ekonomika arī ir cikliska.

Mēs tikko saskārāmies ar izmaksu šoku, un uzreiz parādījās šajā pētījumā, ka vidusslānis nosacīti jūtas sliktāk, viņiem liekas, ka viss tagad ir palicis dārgāk, tā tas ir.

Piedzīvojām pēdējos gados energo krīzi, piemēram, centrālo banku mēģinājumu tā kā cīnīties ar inflāciju, bet tas arī nāca ar augstākām procentu likmēm, un, protams, ka mēs visi izjutām dzīves dārdzību," iemeslus uzskaita Priede.

"Atkal tas vecais labais stāsts par ekonomikas struktūru – cilvēkiem ir iespējas pelnīt. Tas ir stāsts par produktivitāti. Tātad cilvēki, kas strādā šajās industrijās, rada augstāku pievienoto vērtību, un tas nozīmē, arī vairāk pelna naudu," turpina Priede.

Vidusslāni raksturo ne tikai ienākumu līmenis, bet arī tas, ko ar šiem ienākumiem iespējams izdarīt un visbiežāk tiek minēts nekustamais īpašums, spēja segt visus obligātos ikmēneša maksājumus, iespēja vismaz reizi gadā nedēļu ilgs ceļojums uz ārvalstīm, kā arī iespēja izmantot privātās un maksas medicīnas pakalpojumus.

Jūtas nevienlīdzīgi

Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docētājs, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks vērtē, ka mājsaimniecību finansiālās situācijas pašnovērtējums arī norāda uz nevienlīdzības sajūtu.

"Tāda subjektīvā vidusslāņa sajūta ir saistīta ar to, kā mēs katrs jūtamies salīdzinājumā ar citiem, un tas ir rādītājs, kas norāda nevis uz objektīvu, bet gan uz vairāk vai mazāk nevienlīdzības sajūtu. Jo vairāk ir šīs nevienlīdzības sajūtas, jo pieaug vēlme to kompensēt ar kaut kādām tādām lietām, kurās mēs varam savu piederību vidusslānim demonstrēt.

Jo cilvēkiem ir mazāki ienākumi, jo lielāku daļu ienākumu viņi velta šiem ārišķīgajiem statusa demonstrējumiem."

Savukārt Priede uzsver – vidusslānis ir sabiedrības mugurkauls.

"Protams, ir dažāda veida priekšnoteikumi, lai būtu vidusslānis. Un viens no tiem ir arī izglītības līmenis – ja cilvēki iegūst augstāko izglītību, spēja pelnīt pieaug gandrīz vai automātiski. Izglītība, protams, arī nosaka to, vai cilvēks spēj domāt vairāk ilgtermiņā."

Pēc aptaujāto iedzīvotāju domām, lai vidusslānis Latvijā augtu, jāsamazinās dzīves dārdzībai un nodokļiem, valstij jāveicina uzņēmējdarbība un jāmazina nevienlīdzība. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti