Vai būs obligāta ienākumu deklarēšana? VID nākamgad vērtēs, vai jāmaina esošā kārtība

Pirms gada valdības iecere likt visiem obligāti deklarēt savus ienākumus un pat saņemtās dāvanas raisīja pamatīgu neizpratni, un pēc sabiedrības reakcijas premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") nolēma šo ieceri "piebremzēt". Taču tā nav galīgi pazudusi no dienas kārtības – līdz nākamā gada beigām Valsts ieņēmumu dienests (VID) izvērtēs, vai nepieciešamas izmaiņas pašreizējā kārtībā.

Pirms gada premjere, paziņojot par ieceres piebremzēšanu un izņemšanu no toreiz topošā 2024. gada budžeta paketes, likumprojektu par vispārējo ienākumu deklarēšanu nosauca par brāķi un pieļāva, ka par ieceri jārīko sabiedriskā apspriešana, taču norādīja – valdībai saglabājas mērķis šo obligāto ienākuma deklarēšanu ieviest.

Nākamā – 2025. – gada valsts budžeta paketē šāda priekšlikuma nav, portāls LSM.lv noskaidroja Finanšu ministrijā. Taču uzdevums izvērtēt vispārējās ienākumu deklarēšanas ieviešanu ir ēnu ekonomikas apkarošanas plānā. Tāpēc FM gaida VID izvērtējumu.

Valsts ieņēmumu dienestā portālu LSM.lv informēja, ka Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā apstiprināts uzdevums līdz 2025. gada beigām izvērtēt, vai nepieciešami papildinājumi esošajai iedzīvotāju ienākumu nodokļu deklarēšanas kārtībai.

Šobrīd VID ir uzsācis aktīvu iestādes rīcībā esošo datu efektīvu izmantošanu, piemēram, mērķtiecīgi uzrunājot tos aptuveni 70 000 Latvijas iedzīvotājus, kam nesakrīt banku konta apgrozījums ar deklarētajiem ienākumiem.

Pēc šīs un arī vairāku citu aktivitāšu rezultātu novērtējuma VID varēs izdarīt secinājumus, vai darbs ar esošā apjoma datiem (tai skaitā, kas iegūti no iedzīvotāju sniegtajām deklarācijām) ir pietiekams, lai mazinātu ēnu ekonomiku, un ir vai nav nepieciešams paplašināt gada ienākuma deklarācijas sniegšanas obligātuma prasības, norādīja VID.

Pirmie secinājumi pēc datu izvērtēšanas varētu tapt līdz nākamā gada vidum, norādīja VID.

Tad par šiem rezultātiem un secinājumiem VID plāno organizēt diskusijas ar sadarbības partneriem, lai jau tālāk ciešā sadarbībā ar nodokļu politikas veidotājiem, balstoties uz aktuālo situāciju, lemtu par vispārājās ienākumu deklarēšanās ieviešanas nepieciešamību un parametriem.

KONTEKSTS:

Valdība pērn oktobra sākumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēja iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu no 2025. gada padarīt par obligātu, paredzot arī izņēmumus, piemēram, atbrīvojot no šī pienākuma lielāko daļu pensionāru.

Ar obligāto ienākumu deklarēšanu gribēja nodrošināt Valsts ieņēmumu dienestu (VID) ar informāciju, kas nepieciešama ēnu ekonomikas mazināšanai un optimālai nodokļa nomaksas kontrolei. Vienlaikus uzņēmēji norādīja uz absurdām prasībām, piemēram, deklarēt dāvanas virs 100 eiro.

Pēc uzņēmēju un sabiedrības reakcijas likuma grozījumi bija izņemti no budžeta paketes un premjere paziņoja, ka tie jāpārstrādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti