Rīgas dome apņemas risināt Vecrīgas tukšo skatlogu problēmu

Joprojām tukši un netīri – Vecrīgā pirmo stāvu skatlogi vismaz pāris gadus daudzviet izskatās pamesti. To logus un durvis rotā spilgtu krāsu  uzraksti "Iznomā". Lai problēmu atrisinātu, Rīgas domē apsver iespējas mainīt nekustamā īpašuma nodokļa politiku. Tukšie skatlogi ir sekas Krievijas iebrukumam Ukrainā, jo Rīga ir zaudējusi daudzus ārvalstu tūristus, kuri Vecrīgā uzturēja dinamiku, secinājis tūrisma pētnieks.

Rīgas dome apņemas risināt Vecrīgas tukšo skatlogu problēmu
00:00 / 04:18
Lejuplādēt

Rīgas dome no Latvijas Radio mājas atrodas dažu minūšu gājienā. Pa to laiku var pamanīt vienu, divus, trīs, četrus tukšus un pat putekļainus skatlogus. Pāris logos manāmi zirnekļu tīkli. Tos visus var redzēt Tirgoņu un Šķūņu ielā. Līdzīgi ir arī citviet Vecrīgā, kur telpu īpašnieki nomniekus nevar atrast jau pāris gadu. Ko dara pašvaldība, kā plāno problēmu risināt?

Pieļauj mainīt nekustamā īpašuma nodokļa politiku

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Inese Andersone ("Jaunā Vienotība") sacīja, ka pašvaldība nākamā gada otrajā pusē plāno sākt pārbūvēt vienu no intensīvākajām Vecrīgas ielām. Pēc vismaz gadu ilgiem būvdarbiem Vaļņu iela pārtapšot par gājēju ielu bez automašīnām.

"Primārais, ko mēs ieguldām, ir gan Vecrīgas, gan arī pilsētas mārketingā. Lai piesaistītu tūrismu, ir ieguldīti 1,5 miljoni eiro, reklamējot Rīgu kā galamērķi. Dažādi pasākumi notiek – koncentrējam ar Vecrīgu fokusā. Šogad arī plānojam nākt klajā ar vērienīgākiem labiekārtojumiem, lai parādītu patīkamāku pilsētvidi, un uzsākam nopietnu investīciju projektu Vaļņu ielas un arī Kaļķu ielas pārbūves projektam," sacīja Andersone.

Pieminētajam mārketingam ārvalstīs šogad pašvaldība velta vismaz par pusmiljonu eiro vairāk nekā pērn. Salīdzinot ar 2019. gadu, kad Rīgā tūristu bija krietni vairāk, mārketingam atvēlētais finansējums pieaudzis pat vairākas reizes.

Lai tukšo skatlogu Rīgā būtu mazāk, pašvaldība pieļauj mainīt nekustamā īpašuma nodokļa politiku.

Viens variants – īpašniekiem nodokli pazemināt, bet tad tas, visdrīzāk, būs jāsamazina arī īpašniekiem, kuru telpas īrē, sprieda Andersone:

"No otras puses, pieņemsim, tiem, kam nav izīrēts ilgāk par vienu gadu, mēs, piemēram, [piemērosim] augstāku likmi. Mums ir jāpierāda, ka viņš ilgāk kā gadu nav bijis. [Bet] ja vienu mēnesi bija iznomāts un pēc tam nebija? Un mēs neesam to nokontrolējuši… Lai pēc tam varētu šo mehānismu aktīvi piemērot un tas strādātu... Ļoti liels administratīvais slogs neļauj tam izsekot līdzi."

Vecrīga – ekonomiskās situācijas spogulis

Nekustamā īpašuma nodoklis Rīgā ir jāsamazina, jo tas uzņēmējiem ļaus vismaz izdzīvot, nevis pelnīt, uzskata Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas vadītājs Aigars Šmits:

"Ir jāatceras, ka Vecrīga varbūt izceļas ar pietiekoši energoneefektīvām, vecām mājām. Manuprāt, tas bēdīgākais faktors ir ne tikai nekustamā īpašuma nodoklis. Ziemā ir pietiekoši lieli komunālie maksājumi. Lai būtu silti un komfortabli, tad ir jāsabalansē ar nomas maksu, lai šis uzņēmējs varētu atļauties caur savu uzņēmējdarbību samaksāt kaut vai minimālo nomu, apsaimniekošanu, komunālos maksājumus un darbiniekiem algu."

Vienotu risinājumu uzņēmēju atgriešanai Vecrīgā diez vai izdosies atrast. Pašvaldībai jārunā ar katru tukšā skatloga īpašnieku,

sprieda Eiropas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas vēstnesis un biznesa augstskolas "Turība" docents Ēriks Lingebērziņš, atzinīgi vērtējot pašvaldības tēriņus mārketingam:

"Situācija Vecrīgā ir sava veida ekonomiskās situācijas spogulis, jo skaidrs, ka vietējo iedzīvotāju ir tik, cik ir, un mēs skaidri redzam, ka mums tūristi un ārvalstu tūristi, kuri ir gatavi uzturēties un tērēt naudu, ir vienkārši nepieciešami. Es teiktu, ka starp domes sākotnēji piedāvātajiem virzieniem – skatīties, vai nodevas jāpalielina vai jāsamazina, iespējams, tad tas risinājums ir iet abus ceļus uzreiz."

Iespējamās izmaiņas Nekustamā īpašuma nodokļa politikā līdz rudenim izskatīšot darba grupa. Kādu no variantiem dome varētu atbalstīt, un tad jaunā kārtība spēkā stātos nākamajā gadā, prognozēja Andersone, norādot, ka iespējamās nodokļa izmaiņas attieksies arī, piemēram, uz piesārņotām un degradētām vietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti